Κατρούγκαλος: Ατυχείς οι δηλώσεις Ζάεφ περί “μακεδονικής γλώσσας”

«Είμαστε προφανώς στρατευμένοι στο να περάσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί θεωρούμε ότι είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,ΓιώργοςΚατρούγκαλος, ο οποίος συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζοραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» ο κ. Κατρούγκαλος είπε : «Υπήρξαν ορισμένες ατυχείς δηλώσεις, που ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Έδωσαν όμως και την ευκαιρία να δούμε ξανά τι λέει η συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει –scripta manent. Νομίζω, ως θετικό στοιχείο δεν πρέπει να συγκρατήσουμε μόνο ότι οι δηλώσεις αυτές εξηγήθηκαν εκ των υστέρων, ούτως ώστε να μην αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας για το τι λέει η συμφωνία, αλλά κυρίως καταλάβαμε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι που τελειώνει κάθε δυνατότητα αλυτρωτισμού της άλλης πλευράς, ότι δεν δίνεται δυνατότητα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας. Αυτό λέει η συμφωνία και ακριβώς επειδή αυτό λέει η συμφωνία έγιναν και οι μεταγενέστερες δηλώσεις, που αποκατέστησαν την πραγματικότητα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ζάεφ στο εσωτερικό της Ελλάδας και την προοπτική κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον έλθει στην ελληνική βουλή τόνισε πως «δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα περάσει», εκτιμώντας και ότι μετά από μία αμφιταλάντευση που φάνηκε να υπάρχει από το Ποτάμι, «οι διευκρινίσεις που έδωσαν, όπου επαναλαμβάνουν την αρχική τους θετική στάση, πρέπει να θεωρηθούν θετικές», ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση του κυβερνητικού εταίρου σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε τη θέση του, έχει πει από την αρχή για την αντίθεσή του στη συμφωνία, χθες προσδιόρισε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποσυρθούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, άρα και από εκείνη την πλευρά έχουμε καθαρά μηνύματα».

Αναφερόμενος στο θέμα της απαλλοτρίωσης ακινήτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία : «Θέλουμε και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις να είναι καλές και να λύνουμε τα μεταξύ μας προβλήματα και είμαστε θετικοί με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά με μια προϋπόθεση, να σέβεται η γειτονική χώρα και τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει ενόψει της ευρωπαϊκής της προοπτικής και προφανώς να σέβεται και τα δικαιώματα της μειονότητάς μας. Αυτό που έγινε, μία επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας των ανθρώπων της μειονότητάς μας στην Αλβανία, είναι κάτι που δεν μπορούσε να μείνει χωρίς απάντηση. Δόθηκε εγκαίρως και νομίζω με τον τρόπο που έπρεπε από το υπουργείο Εξωτερικών. Προφανώς δεν θα μείνουμε στις δηλώσεις, προσδοκούμε ότι θα γίνουν τα αναγκαία βήματα, ούτως ώστε και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων της μειονότητας και προφανώς να μην προχωρήσει η γειτονική χώρα σε ένα βήμα που είναι αντίθετο στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ


Exit mobile version