Κατέρρευσε ο κλάδος της οικοδομής στη διάρκεια της κρίσης

Πτώση της τάξεως του 95% έχουν καταγράψει οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα κατά το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου αγγίζει το 93% (με βάση την επιφάνεια).

Πρόκειται για εικόνα ενδεικτική της έντασης της κρίσης στην αγορά ακινήτων, η οποία ίσως έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης για τη μετάφραση στα ελληνικά και την εφαρμογή στην Ελλάδα των εκτιμητικών προτύπων του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors).

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η περίφημη «ατμομηχανή» της οικονομίας τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης και κυρίως κατά την περίοδο από το 1997 μέχρι το 2008, με τις υψηλές προσδοκίες από την ένταξη στην ΟΝΕ, τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πτώση των επιτοκίων με την ταυτόχρονη απελευθέρωση της αγοράς στεγαστικής πίστης, κατέληξε εν τέλει σε φαινόμενο τύπου «φούσκας» στην αγορά ακινήτων.

Οι συνέπειες είναι ορατές σήμερα με τη μορφή των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, που θα ήταν ασφαλώς αισθητά λιγότερα, αν η οικονομική κρίση δεν ήταν τόσο έντονη και κυρίως τόσο μεγάλης διάρκειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι επιμέρους δείκτες της αγοράς ακινήτων καταγράφουν πτώση. Οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 45% στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κατά 41,5% πανελλαδικά, από το 2008 μέχρι σήμερα. Οι τιμές των γραφείων και των καταστημάτων μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% από τις αρχές του 2010 μέχρι το τέλος του 2015. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές αφορούν τα ακίνητα υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, καθώς στα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται σε λιγότερο εμπορικά σημεία, η πτώση αγγίζει το 45-50% κατά μέσον όρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια προοπτική ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά και κατά τη διάρκεια των προσεχών τριμήνων και σίγουρα για όλο το 2017, με προοπτική σταθεροποίησης το 2018. Ωστόσο, ανάλογες εκτιμήσεις είχαν εκφραστεί και το 2014, τοποθετώντας την έναρξη της ανάκαμψης το 2016. Εν συνεχεία, οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και η εκ νέου επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, όπως επίσης και η διατήρηση του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην υπερφορολόγηση και την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εξανέμισαν κάθε ελπίδα τόνωσης της αγοράς ακινήτων, μέσω της αύξησης της ζήτησης.

Ηδη, άλλωστε, η οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση της τάξεως του 17,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 21,7% στην επιφάνεια και 22,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version