Συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αυξήσει την απορρόφηση των κονδυλίων μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών, αλλά και της αναζήτησης προσώπων που έχουν γνώση των καλών πρακτικών, έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσιάστηκαν και παραδείγματα για συνέργειες ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (σχέδιο Γιούνκερ) και στα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της Ελλάδας, σημειώνοντας πως από το ΕΤΣΕ χρηματοδοτείται ήδη μία ιδιωτική επιχείρηση τροφίμων, δημιουργείται μια πλατφόρμα χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων, και γίνονται συζητήσεις για πλατφόρμα χρηματοδότησης τουριστικών υποδομών.
Ο κ. Κατάινεν απάντησε και σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που απέστειλε στην Κομισιόν το Υπουργείο Οικονομικών.
Ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και την ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη έχει ως εξής:
Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Η κα. Σπυράκη είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα Ευρωβουλευτών που έχουν κάνει πολλά στην Ελλάδα και αυτό το εκτιμούμε. Προφανώς και δεν θα εισπράξουμε μερίσματα αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πουλήσει δάνεια στους επιχειρηματίες αλλά θα ήθελα να δω σε όλα τα κράτη μέλη, οι πολίτες να επωφελούνται και να βρίσκουν μία δουλειά γιατί διαθέτουμε εξαιρετικά εργαλεία που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Και τα εργαλεία αυτά, (ο τρόπος που λειτουργούν) είναι στη διάθεση όλων και ελπίζω να μπορέσουμε να συνεργαστούμε πάνω σε αυτό.
Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ:
«Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ κύριε Αντιπρόεδρε για τα καλά σας λόγια. Φυσικά και η ΕΕ έχει ένα κενό επικοινωνίας και χάρις στις προσπάθειες σας προσπαθούμε να το καλύψουμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συμπληρωματικότητες ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων και τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει επιπρόσθετα χαμηλή απορροφητικότητα καθώς και ελλιπής διαχείριση σε πολλά κράτη μέλη και ως παράδειγμα θα ήθελα να σας αναφέρω κάτι από την Ελλάδα. Σύμφωνα με μία πρόσφατη αναφορά που κοινοποίησε το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας προς την Επιτροπή, από τα 5 δισ. των κατανεμημένων περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, μόνο το 0.49% έχει απορροφηθεί ενώ από τα 13.4 δισ. των τομεακών προγραμμάτων μόνο το 1.63% έχει απορροφηθεί. Αυτό είναι το θέμα και θα ήθελα να ρωτήσω καταρχήν αν σχεδιάζετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενθαρρύνετε τα κράτη μέλη να απορροφήσουν την κοινοτική χρηματοδότηση και να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα συμπληρωματικότητας».
Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Αυτό που αναδεικνύετε κ. Σπυράκη είναι πολύ σημαντικό και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές είναι πολύ ανησυχητικό για όλους. Ενώ υπάρχει η πρόθεση να παρασχεθεί βοήθεια και η ανάγκη για αυτόν που θα την λάβει, κάτι συμβαίνει στο μεταξύ που το κάνει σχεδόν αδύνατο. Ίσως είναι θέμα παιδείας των ανθρώπων που πρέπει να δουν τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλα κράτη μέλη και πως γίνεται η αποτελεσματική διαχείριση των διαρθρωτικών ταμείων…
Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δύο έργα, για τα οποία είμαι πολύ χαρούμενος. Το ένα είναι στο βιομηχανικό κλάδο στον τομέα των τροφίμων και το άλλο είναι ένα έργο για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πιο σωστά, υπάρχει μία συμφωνία ανάμεσα σε ενδιάμεσους φορείς που θα παρέχουν χρηματοδότηση σε ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών και εργαζόμαστε πολύ στενά με τις ελληνικές τράπεζες αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υλοποιήσουμε για παράδειγμα μία επενδυτική πλατφόρμα για έργα υποδομών στον τουρισμό ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα είναι πειστικά προς το παρόν αλλά ακόμα χρειάζεται να ενισχύσουμε την ενημέρωση του κοινού. Κάθε εβδομάδα βρίσκω ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ακούν για πρώτη φορά για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Από την προηγούμενη εμπειρία μου, έμαθα ότι ακόμα και όταν έχεις εξαντλήσει την επικοινωνία ενός μηνύματος και πολλοί μπορεί να σε έχουν ακούσει, είναι πιθανόν πολύ λίγοι να έχουν συμφωνήσει μαζί σου. Ωστόσο αξίζει και οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Σας ευχαριστώ.»