Quantcast
Καρφιά Κοτζιά για την ΕΕ: Ας ενδιαφερθούν επιτέλους και για τα δικαιώματα των χριστιανών στη Μέση Ανατολή - enikonomia.gr
share

Καρφιά Κοτζιά για την ΕΕ: Ας ενδιαφερθούν επιτέλους και για τα δικαιώματα των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Αιχμές για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς λίγο πριν από τη δεύτερη Διαθρησκευτική Διάσκεψη, που ξεκινά το πρωί σήμερα στην Αθήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σωστά ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ας ενδιαφερθεί επιτέλους και για τα δικαιώματα των χριστιανών στη Μέση Ανατολή» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς το βράδυ χθες σε συνομιλητές του, όπως αποκαλύπτει ο Real.gr, ενώ την έναρξη των εργασιών της Διαθρησκευτικής Διάσκεψης θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά θα μιλήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ στο βήμα θα τον διαδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Τη Διεθνή Διάσκεψη θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όλοι σχεδόν οι Πατριάρχες των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, καθώς και προεξάρχοντες θρησκευτικοί ηγέτες από το Μουσουλμανικό και Εβραϊκό κόσμο.

Μεταξύ άλλων, θα λάβουν επίσης μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης-που το βράδυ χθες συνέφαγε με τον Έλληνα ομόλογό του- και της Παλαιστίνης, Riad Malki, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καθώς και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν χαρακτηριστικά για τη σημερινή Διάσκεψη:

«Για δεύτερη φορά διεξάγεται στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» (30-31 Οκτωβρίου 2017). Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στην Μέση Ανατολή παραμένει εκρηκτική.

Με πρωτοβουλία εξάλλου του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, θεσμοθετήθηκε ήδη από το 2015 η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη, η οποία επικέντρωσε τις εργασίες της στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση με την οποία βρίσκονταν αντιμέτωπες οι θρησκευτικές κοινότητες και οι πολιτιστικές οντότητες στη Μέση Ανατολή, λόγω των συνεχιζόμενων συρράξεων και εντάσεων, καθώς και της ανόδου του εξτρεμισμού.

Με το ίδιο ζητούμενο -της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης- να παραμένει ανησυχητικά επίκαιρο, καθώς η βία, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός και η ριζοσπαστικοποίηση συνεχίζουν να ταλανίζουν μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη φιλοδοξεί, δύο χρόνια μετά, να προχωρήσει τόσο στον απολογισμό των ανοιχτών ζητημάτων, όσο και στην ενίσχυση ενός πλαισίου διαλόγου που προωθεί την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και εντέλει, την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων της περιοχής.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στη Διάσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ευρύτερης περιοχής, Πατριάρχες και Προκαθήμενοι Χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες του Μουσουλμανικού και Εβραϊκού κόσμου, καθώς και άλλες εξέχουσες θρησκευτικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Η πολυσυλλεκτικότητα των συμμετοχών δείχνει το εύρος των ζητημάτων που τίθενται προς συζήτηση και προβληματισμό, καθώς ο θρησκευτικός πλουραλισμός και η ανεκτικότητα αποτελούν «οριζόντιο» ζητούμενο για το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών της περιοχής.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται ως κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική και τη σταθερή προώθηση μιας κουλτούρας διαλόγου και συναίνεσης, παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες και τις θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής να επιδιώξουν τη μεταξύ τους προσέγγιση, τη δημιουργία διαύλων και δικτύων επικοινωνίας, καθώς και την εμπέδωση μιας θετικής ατζέντας που προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη, την ανεκτικότητα και τον πλουραλισμό.

Στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας αποτελεί όχι μόνο παράγοντα σταθερότητας, αλλά και πρότυπο λειτουργικής δημοκρατίας με εμπεδωμένες τις αρχές της ισοπολιτείας, του πλουραλισμού και της ανεκτικότητας. Στην ενίσχυση αυτών ακριβώς των αξιών αποσκοπεί η Διεθνής Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό, επιδιώκοντας να αποτελέσει βήμα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου, καθώς και ουσιαστικής προσέγγισης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει το Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή (CPRM), το οποίο ιδρύθηκε σε συνέχεια της πρώτης Διάσκεψης και λειτουργεί ως μηχανισμός παρακολούθησης των εξελίξεων, καταγραφής προβλημάτων σε θέματα θρησκευτικού πλουραλισμού, καθώς και παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Η ίδια η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής του Υπουργείου Εξωτερικών που διασφαλίζει τη συνέχεια του εγχειρήματος, καθώς και τη διαρκή ανατροφοδότηση του διαλόγου γύρω από τα καίρια ζητήματα που έθεσε η πρώτη Διάσκεψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη θα εξετάσει επιμέρους ζητήματα, όπως ο ρόλος των θρησκευτικών κοινοτήτων και των επικεφαλής τους στην επανένταξη και ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ λαών και κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, καθώς και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των συμμετεχόντων για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και την προώθηση της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη συζήτηση επιδιώκεται να διερευνηθούν τρόποι πρακτικής προώθησης μιας σειράς αρχών, όπως η αποφυγή χρήσης μισαλλόδοξων στερεοτύπων και δαιμονοποίησης του «άλλου» από τα μέσα ενημέρωσης και η ενίσχυση μιας κουλτούρας σεβασμού και ανεκτικότητας, η προστασία όλων ανεξαιρέτως των χώρων λατρείας, η καλλιέργεια της ανεκτικότητας μέσα από την εκπαίδευση, η περαιτέρω ανάπτυξη του διαθρησκειακού διαλόγου και η προώθηση ενός πλαισίου προστασίας μικρών θρησκευτικών κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αφανισμού εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή.

Επιπλέον, μέσω της διοργάνωσης δύο εργαστηρίων (workshops), οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν το ρόλο που οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να διαδραματίσουν σε δύο κεντρικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην ενσωμάτωση προσφύγων, μεταναστών και εκτοπισμένων ομάδων που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους. Η συνεισφορά των θρησκευτικών ταγών είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση του αισθήματος του ανήκειν, την κοινωνική και πολιτιστική επανένταξη, την αντίκρουση αντιδράσεων στις κοινότητες υποδοχής, την πρόληψη φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης λόγω της κοινωνικής περιθωριοποίησης, την παροχή καλών υποστηρικτικών και διαμεσολαβητικών υπηρεσιών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών και των μέσων ενημέρωσης, με σκοπό την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, την αποδόμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων και την πρόληψη των συγκρούσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και η δημιουργία δικτύων «ταχείας αντίδρασης» σε φαινόμενα μισαλλόδοξου λόγου και διχαστικής ρητορικής, μπορούν να λειτουργήσουν τόσο εκτονωτικά, όσο και ενωτικά, προς την κατεύθυνση της προώθησης του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης».

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.