Στο θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σήμερα στην γενική συνέλευση της τράπεζας.
Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, παρά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, έχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολο δρόμο για την έξοδο από την ύφεση.
Με μία πιο αποφασιστική ρύθμιση για το χρέος από το Eurogroup, που θα μπορούσε να είχε ανοίξει τον δρόμο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) θα υπήρχε επιτάχυνση των θετικών εξελίξεων.
Η χθεσινή εξέλιξη δεν παύει όμως να αποτελεί ένα θετικό βήμα και τώρα το ζητούμενο είναι να εστιάσουμε στην επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από 10 χρόνια ύφεσης, με εξαίρεση το 2014, τόνισε ο κ. Καραμούζης.
Επισήμανε επίσης ότι “μας δίνεται τώρα μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και να μπει τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις”.
Ο κ. Καραμούζης, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι με τις ίδιες και καλύτερες επιδόσεις από την Πορτογαλία, η Ελλάδα να πληρώνει 2.5% ακριβότερο επιτόκιο και να μην μπορεί να δανειστεί και να βρίσκεται 5 μονάδες χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων (S&P και Moody’s).
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο 2018-2023 ανέρχονται σε 7 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν και 11-12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ και δεν είναι δυνατόν μια χώρα με τις δικές μας δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό να μην μπορεί να βρει την χρηματοδότηση αυτή από τις αγορές, πρόσθεσε.
Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της Ευρώπης και να απελευθερώσουμε τις επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι περιμέναμε, αλλά αποτελεί θετικό ορόσημο για να αφήσουμε πίσω την περίοδο της διαρκούς αβεβαιότητας και οι τράπεζες να επιστρέψουν στην σταθερότητα με στόχο την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι της ζήτησαν οι πιστωτές, θα ήταν ωφέλιμο να έχουμε πάρει άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στο QE αλλά η συγκυρία δεν βοήθησε. Ωστόσο, αυτό δεν ακυρώνει τις θετικές προοπτικές, τόνισε ο κ. Καραβίας.
Πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ούτε τα ομόλογα της Κύπρου εντάχθηκαν στο QE και όμως διαπραγματεύονται με επιτόκια κάτω του 3% ενώ και η οικονομία παρουσιάζει βιώσιμη ανάπτυξη. Έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο βασικό ζητούμενο της ανάπτυξης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, προσέθεσε.