Υπέρ των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό, εφόσον αυτά γίνονται ειρηνικά και συντεταγμένα τάχθηκε ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να ζητηθεί η συναίνεση της αντιπολίτευσης όταν ο κ. Τσίπρας δεν έχει τη συναίνεση του κυβερνητικού εταίρου.
«Εφόσον τα συλλαλητήρια γίνονται με συντεταγμένο τρόπο και είναι ειρηνικά δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο υπάρχει από πλευράς ΜΜΕ και κυβέρνησης όλη αυτή η υστερία. Πραγματικά θεωρώ ότι στην Ελλάδα στην οποία διαδηλώνουμε πλέον για τα πάντα, σε μια Ελλάδα που ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο, ποιο είναι το πρόβλημα και πού είναι η ένσταση να γίνουν συλλαλητήρια υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται με έναν τρόπο ορθολογικό, είναι συντεταγμένα και δεν υπάρχουν ακρότητες» τόνισε, σημειώνοντας πως η ΝΔ ποτέ δεν επιχείρησε να καπηλευθεί τα συλλαλητήρια αυτά.
Ο κ. Καραμανλής, είπε πως θα συμμετάσχει με διακριτικότητα στο συλλαλητήριο, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να χαρίσουμε αυτά τα συλλαλητήρια στα ακραία στοιχεία. Όποιος πάει εκεί δεν είναι φασίστας. Τελεία και παύλα».
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τα συλλαλητήρια, διευκρίνισε: «Αν γίνονται ειρηνικά και συντεταγμένα βοηθούν, όταν παίρνουν μορφές , εξαλλοσύνης και γραφικότητας όπως αυτό που είδαμε στα Σκόπια, έχω την εντύπωση ότι δεν βοηθούν την επίλυση διμερών θεμάτων».
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, είπε: «Το 2008 η τότε κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι ζήτησε από τα Σκόπια να έρθουν σε διαπραγματεύσεις και καταρχήν συμφώνησε ως βάση διαπραγμάτευσης τη σύνθετη ονομασία. Θυμόμαστε τι έκαναν τα Σκόπια τότε; Είπαν όχι. Μετά από 10 χρόνια έρχονται τα Σκόπια και ο κ. Ζάεφ, μια κυβέρνηση πιο φιλοευρωπαϊκή που δεν έχει καμία σχέση με κυβέρνηση Γκρουέφσκι και λέει ότι είναι ώρα να συζητήσουμε ξανά αυτό το θέμα. Θα ξεκινήσουμε από ποια βάση διαπραγμάτευσης; Πότε ακούστηκε στη διπλωματία να κρατάς αυτό που συμφέρει τα Σκόπια και όχι αυτό που συμφέρει την Ελλάδα; Αυτό που λέει η ΝΔ είναι ξεκάθαρο, ότι ξεκινάμε από μηδενική βάση. Πέραν του ονόματος υπάρχουν άλλα ζητήματα πολύ πιο σημαντικά . Υπάρχει το ζήτημα του erga omnes που απ΄ ότι λένε όλες οι πληροφορίες εκεί κολλάει ο κ. Ζάεφ, διότι το πρόβλημά του είναι το πώς θα χρησιμοποιούν το όνομα εσωτερικά οι ίδιοι οι Σκοπιανοί, το θέμα του αλυτρωτισμού και το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος. Επομένως η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Πρώτα επιλύεις τα ζητήματα αυτά , μετά συζητάς το όνομα και δεν θα δώσεις ποτέ προκαταβολικά το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, ενώ δεν έχεις συμφωνήσει τα βασικά».
«Υπάρχει ένα πρόβλημα ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η βουλή και ο λαός, οι πληροφορίες που έχουμε για τη συμφωνία έρχονται από την πλευρά των Σκοπίων ή από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες» πρόσθεσε ο βουλευτής Σερρών κάνοντας λόγο για απαράδεκτα πράγματα και σημειώνοντας ότι το 2008 η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωνε επαρκέστατα όλα τα κόμματα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αυτά τα φαινόμενα είναι εθνικά επικίνδυνα και έχω την εντύπωση ότι πρέπει στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπάρχει μια συναίνεση και μια συνεννόησης ανάμεσα στους βασικούς παίκτες της πολιτικής ζωής του τόπου. Βλέπετε να γίνεται κάτι τέτοιο; Μιλάμε για μια πολύπλοκη συμφωνία για την οποία κανείς μα κανείς μας δεν έχει ενημερωθεί. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο να ζητηθεί η συναίνεση της αντιπολίτευσης όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν έχει τη συναίνεση του κυβερνητικού εταίρου» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.