Quantcast
Καραγκούνης: Η χώρα χρειάζεται περικοπή της σπατάλης και ένα ευέλικτο κράτος - enikonomia.gr
share

Καραγκούνης: Η χώρα χρειάζεται περικοπή της σπατάλης και ένα ευέλικτο κράτος

δημοσιεύτηκε:

«Η επιθυμία του λαού είναι η άμεση απομάκρυνση της κυβέρνησης από τη εξουσία και αυτό θα γίνει σύντομα», υποστηρίζει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

Λέει ακόμη ότι η αντίληψη της κυβέρνησης περί Δικαιοσύνης θυμίζει λαϊκά δικαστήρια. Για τον δημόσιο τομέα διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται περικοπή της σπατάλης και ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ήταν θετική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές;

Θα παραφράσω αυτό που είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Είμαστε στον δεύτερο όροφο, πήγαμε εγώ θα πω στο δεύτερο υπόγειο και τώρα πανηγυρίζουμε γατί μετά από τεράστιο και αχρείαστο κόστος για την πραγματική οικονομία ξαναφτάσαμε στο ισόγειο. Πόσο πιο απλά να το πεις.

Μετά την αξιολόγηση και την έξοδα στις αγορές απομακρύνθηκαν οι εκλογές;

Άλλα τα σχέδια του κ. Τσίπρα και άλλα του λαού. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το ρολόι του κ. Τσίπρα γράφει Σεπτέμβριος του 2019 αλλά η επιθυμία του λαού όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις είναι η άμεση απομάκρυνσή του. Και αυτό θα γίνει σύντομα. Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνουμε τη νοοτροπία και το ηθικό στίγμα της πρώτης φόρα Αριστερά. Στην πολιτική επιστήμη ο όρος είναι αρχομανία, στα απλά ελληνικά καρέκλα και στην ψυχολογία ναρκισσισμός.

Για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση ευθύνεται η κυβέρνηση ή οι πολιτικές επιδιώξεις και οι διαφωνίες μεταξύ δανειστών;

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε έρθει στην εξουσία, η Ελλάδα θα είχε προ πολλού μπει στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης. Να ξέρουμε τι λέμε. Με την επιβολή των capital controls και την αποφυγή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο παρά πέντε, πράγμα που υπήρξε η πραγματική κληροδοσία της εποχής Τσίπρα στη χώρα, η οικονομία μπήκε στον αναπνευστήρα και θα κάνει πολύ καιρό να συνέλθει. Οπότε μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εάν υπήρχαν ανάμεσα στους δανειστές και κάποιοι που δεν ήθελαν να προχωρήσει η υπόθεση του χρέους βρήκαν την ευκαιρία που έψαχναν. Με άλλα λόγια η ευθύνη για όλα αυτά έχει ονόματα, Τσίπρας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος κ.ο.κ.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για ‘’αντιπαράθεση με την Δικαιοσύνη’’;

Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά ζούμε σε μια χώρα που πρωτοκλασάτοι υπουργοί λένε στην ουσία ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα ή ακόμη χειρότερα με βάση την δική τους βούληση. Αυτό λέγεται λαϊκό δικαστήριο και δεν θέλω τώρα να θυμηθώ σε ποιες εποχές τα γνώρισε η Ελλάδα. Θα πω μόνο ότι οι απόψεις περί λαϊκής Δικαιοσύνης δεν συμβιβάζονται με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και αποτελούν υπονόμευση της δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης. Αλλά μιας και το είπατε θέλω να πω ένα πράγμα προς τον πολίτη που μας διαβάζει. Εγώ έχω υπάρξει υπουργός Δικαιοσύνης και έχω γνωρίσει τη λειτουργία της από κοντά. Θα πω ότι έχουμε εξαιρετικούς δικαστές που ασκούν το έργο τους με βάση το νόμο και τη συνείδησή τους όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Όταν εμείς οι πολιτικοί φωνάζουμε σημαίνει ότι οι δικαστές απλά κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση δίχως συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων;

Σίγουρα είναι απαραίτητη η συναίνεση και ο Κυριακός Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αναφέρει οτι θα συμμαχήσει με όλες εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν στις μεγάλες αλλαγές και τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα για να αφήσει πίσω της τα δεσμά του μνημονίου και της ύφεσης. Βεβαίως ας μην παραγνωρίζουμε οτι γύρω – γύρω στον κόσμο υπάρχουν χώρες που πάνε μπροστά κι όμως το πολιτικό τους περιβάλλον είναι καθαρά συγκρουσιακό. Διάβασα χτες λόγου χάρη ότι η Ισπανία μόλις ξεπέρασε σε όρους ΑΕΠ το επίπεδό της πριν την αρχή της κρίσης. Με απλά λόγια η Ισπανία αυτή την στιγμή αναπτυξιακά πετάει. Κι όμως ο κ. Ραχόι τα πέτυχε όλα αυτά όχι απλώς χωρίς συναίνεση αλλά μέσα σε ένα απόλυτα συγκρουσιακό περιβάλλον με όλους εναντίον του και μάλιστα όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Εσείς θα προχωρήσετε σε εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα;

Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζονται άλλες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και αυτό είναι ξεκάθαρη δέσμευσή του. Αυτό που λέμε είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος με την περικοπή σπατάλης που δυστυχώς ακόμη υπάρχει σε διάφορους τομείς. Αυτό έχει να κάνει με ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και βελτιστοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Πάντως αν με ρωτάτε καθαρά ιδεολογικά θα πω ότι δεν είναι δυνατόν σε αυτήν την χώρα να ανακαλύπτουμε κάθε φορά την πυρίτιδα και να κάνουμε πράγματα διαφορετικά από κάθε άλλη χώρα του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν ενώ έχουμε ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ ως έθνος τα τελευταία χρόνια κάποιοι μονοπωλιακά σιτιζόμενοι να αποφασίζουν να πατούν το κουμπί του εκβιασμού διότι αυτό δεν συνάδει με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκά κράτος. Αν με ρωτάτε προσωπικά αυτές τις καταστάσεις πρέπει να τις πατάξουμε με οποιοδήποτε κόστος.

Θα βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση με πλεόνασμα της τάξης του 3,5% και στην συνέχεια με 2% για άγνωστο χρόνο;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες μεταξύ των οποίων να ξέρετε είναι πριν από όλα οι ίδιοι οι Έλληνες, το ανθρώπινο δυναμικό. Βεβαίως αυτό που λέει ο αμφιλεγόμενος για πολλούς κ. Σόιμπλε ότι η χώρα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση αν δεν αποκτήσει ανταγωνιστικό υπόδειγμα, είναι απόλυτα ορθό. Διότι ποτέ τελικά δεν καθίσαμε να δούμε τι ρόλο θέλουμε να παίξουμε στον καταμερισμό της εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θέλουμε να είμαστε; Οι ξενοδόχοι της Ευρώπης; Οι καραβοκύρηδες της Ευρώπης; Ποτέ δεν υπήρξε αναπτυξιακό πρόγραμμα και σχέδιο. Όλα στην τύχη. Αν η Ελλάδα επιτέλους αυτό το βρει ούτε το 2% ούτε το 3% ούτε το 5% θα έχουν σημασία.

Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά εάν κερδίσετε τις εκλογές θα εφαρμόσετε τα ίδια μέτρα -πχ συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019. Νομίζετε ότι είναι επιχείρημα για τον κόσμο ότι ”τα εφαρμόζουμε, αλλά δεν φταίμε εμείς΄΄;

Κοιτάξτε, η ζημιά που έγινε από αυτήν την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Και σίγουρα θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Οπότε η λύση είναι να μην κοιτάμε πίσω αλλά να κοιτάμε μπροστά. Θα το επαναλάβω, αν η Ελλάδα κατορθώσει να βρει αναπτυξιακό μπούσουλα και επειδή η χώρα έχει μεγάλες προοπτικές τότε η κατάσταση θα γυρίσει. Όταν θετικά η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα δεινά που επέφεραν τα μνημόνια γιατί κακά τα ψέματα, συντάξεις Κατρούγκαλου των 350 ευρώ ταιριάζουν στην υποσαχάρια Αφρική και όχι σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη εκεί και το να λέμε παραμύθια δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό σημαίνει η συμφωνία αλήθειας.

Εφόσον κερδίσετε θα κάνετε κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ;

Το είπα και πριν η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει με οποίον πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τον πρωταρχικό στόχο που έχει η ΝΔ και αυτό είναι να έρθει αυτοδύναμα πρώτη στις επόμενες εκλογές.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.