Να παρέμβουν οι ΗΠΑ και να πιέσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε αυτό από την πλευρά του να διευκολύνει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, για να υπάρξει συμφωνία, ζήτησε από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ειδικότερα, αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Καμμένος έκανε την εξής δήλωση:
«Συναντήθηκα με την υφυπουργό, την κ. Νούλαντ, με την οποία είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις, το ΝΑΤΟ, αλλά και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Την ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της ζήτησα για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ να παρέμβουν προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών που πάνε αρκετά καλά, όπως με ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός.
Συζητήσαμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ και τις τελευταίες εξελίξεις με την ανάπτυξη του ISIS και της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια, την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Ελλάδα και συμφωνήσαμε στην κοινή δράση της Ελλάδας, των ΗΠΑ, αλλά και του ΝΑΤΟ μαζί με τις χώρες οι οποίες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.
Μιλήσαμε για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο Κυπριακό και επανέλαβα τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς, ότι αποτελεί προϋπόθεση η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή.
Διευκρινίστηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα, αλλά και με τα μέσα τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για τη συνεργασία με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, αλλά και τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής.
Θέλω να πω ότι διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων, θα βοηθήσουν για μια ακόμα φορά, όπως έκανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα με δημόσιες δηλώσεις του. Είναι σημαντικό ότι πλέον η Συμμαχία αντιλαμβάνεται ότι το θέμα του ISIS διευρύνεται και ότι απαιτείται η σταθεροποίηση της Ελλάδας με οποιοδήποτε μέσο. Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει ώστε να έχουμε γρήγορα ευχάριστες εξελίξεις».
Ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος εξήγησε πως, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, δεν τέθηκε θέμα εσωτερικής τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται επιτυχώς στην Ελλάδα και με κοινή δράση, εξήγησε.
“Συζητήσαμε το θέμα της Ρωσίας, όπως επίσης και τις διαδικασίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις συζητήσεις στο Μινσκ.
Εκφράσαμε και εμείς την άποψη ότι θα πρέπει, για το καλό όλων, να προχωρήσει ο διάλογος που υπάρχει σε μία συμφωνία προς όφελος όλων.
Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις που έχει με όλα τα κράτη είναι διαφανείς και δημόσιες.
Στα ενεργειακά θέματα υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ, το οποίο θα είναι και μία πολύ σοβαρή προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας”, σημείωσε επίσης ο κ. Καμμένος.