«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει στη ΔΕΘ αυτά που πρέπει να ακούσουν οι Έλληνες και όχι αυτά που θέλουν» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα ευχόταν και για τον πρωθυπουργό «να έλεγε αλήθειες στη ΔΕΘ» θυμίζοντας «τι είχε υποσχεθεί μόλις πριν από ένα χρόνο ξανά στη Θεσσαλονίκη».
Ερωτηθείς, αν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα «ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια» ο Νικήτας Κακλαμάνης απαντά με ερώτηση λέγοντας: «Με τη συμφωνία που υπέγραψε το 2015 ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει την περιουσία της χώρας για έναν αιώνα και με ρωτάτε αν θα βγούμε από τα μνημόνια το 2018;». Διευκρινίζει πάντως: «Μακάρι, για τον ελληνικό λαό, να βγει και ας διαψευστώ». Ο Νικήτας Κακλαμάνης, στη συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται και στους «ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» τους οποίους χαρακτηρίζει «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας» λέγοντας ότι «αν υπήρχε κάτι, που δεν τολμούσε να αγγίξει κάποιος, γιατί θεωρείται ιερό, ήταν το σπίτι του Έλληνα».
Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μακρόν στην χώρα μας, ο κ. Κακλαμάνης, δηλώνει, «το ζήτημα είναι να ήρθε για το καλό και της δικής μας χώρας εκτός από το καλό της Γαλλίας».
Ερωτηθείς από το «Πρακτορείο» για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς και πώς θα επηρεάσουν την ΝΔ ο κ. Κακλαμάνης απαντά σημειώνοντας, «δέκα υποψήφιοι αρχηγοί τσακώνονται για την ηγεσία ενός κόμματος που δεν υπάρχει» ενώ για τη ΝΔ επαναλαμβάνει ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να φέρει πίσω έστω 500 χιλιάδες από το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρων που … παραστράτησαν πιο δεξιά».
Μιλώντας για το θέμα που προέκυψε, στο εσωτερικό της ΝΔ με την υποψηφιότητα του υιού Τραγάκη, ο κ. Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι ήταν λανθασμένη η τοποθέτηση του Γιάννη Τραγάκη, για τον οποίον, ωστόσο, δηλώνει ότι «έχει μεγάλη προσφορά στη Βουλή, την παράταξη και το κόμμα» και σημειώνει πως ελπίζει «το νόημα της αναγκαίας απόφασης του Κ. Μητσοτάκη να γίνει μάθημα και για άλλους».
Τέλος, ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει το πρόσωπο που θα επιλεγεί, από τη ΝΔ, για το Δήμο της Αθήνας, ο Νικήτας Κακλαμάνης ως τ. δήμαρχος απαντά με νόημα: «Να αγαπά την πόλη των Αθηναίων».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Κύριε Κακλαμάνη, τι περιμένετε από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;
Απ.: Ειλικρινά, θα ευχόμουν να έλεγε αλήθειες αλλά θα σάς θυμίσω τι είχε υποσχεθεί, μόλις, πριν από ένα χρόνο ξανά στη Θεσσαλονίκη. Μιλούσε για δίκαιη ανάπτυξη και τελικά εκτίναξε τη φορολογία στα ύψη. Μιλούσε για την ελάφρυνση του χρέους και σήμερα δεν το θυμάται καν. Μιλούσε για αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και πριν από μερικές μέρες τον διέψευσε ο πολιτικός του «πατέρας», Αλέκος Φλαμπουράρης. Μιλούσε για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν πιο δίκαιο φόρο και ο ΕΝΦΙΑ είναι ο ίδιος και απαράλαχτος. Φώναζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με 5.000 σπίτια να βγαίνουν στο σφυρί …
Ερ.: Δεν συμμερίζεστε, δηλαδή, την αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια;
Απ.: Κυρία Αδηλίνη, με τη συμφωνία που υπέγραψε το 2015 ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη περιουσία της χώρας για έναν αιώνα και με ρωτάτε, αν θα βγούμε από τα μνημόνια το 2018; Αυτό ήταν και το πιο ανέντιμο, που έκανε πολιτικά. Μακάρι όμως, για τον ελληνικό Λαό, να βγει από τον μονόδρομο λιτότητας το 2018 κι ας διαψευστώ. Ήδη τα κακά μαντάτα έρχονται από το ΔΝΤ, που φέρεται να ζητά τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και την εφαρμογή των περίφημων αντίμετρων από το 2022. Ας ελπίσουμε να είναι και ως τότε. Και ξέρετε, γιατί είμαι επιφυλακτικός; Πριν από μερικές μέρες ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χουντή, είπε ότι όποια χώρα δεν έχει αποπληρώσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει από την Ε.Ε. παραμένει σε εποπτεία και μετά από τα μνημόνια. Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα έχουν εκταμιευθεί 243 δις. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Μοσκοβισί για να τελειώσουν τα μνημόνια θα πρέπει να επιστρέψουμε 175 δις !
Ερ.: Μήπως στη ΝΔ «υποτιμάτε» τον κ. Τσίπρα; Δανείζομαι χαρακτηρισμό τον οποίο χρησιμοποίησε, προ ημερών, η Γερμανική εφημερίδα Zeitung σε άρθρο αναφερόμενο στον Έλληνα πρωθυπουργό με τίτλο: « Ο υποτιμημένος-λαϊκιστής Τσίπρας του 2015 δεν υπάρχει πια».
Απ.: Πώς είναι δυνατόν να υποτιμήσεις έναν άνθρωπο, που έχει κάνει το ψέμα … επάγγελμα; Που ξεχνά, ό,τι υποσχόταν από μέρα, σε μέρα; Το αντίθετο, λοιπόν, θα έλεγα. Ο,τι έναν τέτοιο άνθρωπο τον προσέχουμε, γιατί είναι επικίνδυνος. Και δεν είναι επικίνδυνος τόσο για τον εαυτό του, όσο για τον τόπο, αφού τυγχάνει να είναι πρωθυπουργός.
Ερ.: Ωστόσο, κ. αντιπρόεδρε, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι έχει ανάψει «το πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, μετά από θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής …
Απ.: Το δυστύχημα είναι, ότι και οι Ευρωπαίοι «εταίροι» και «φίλοι» μας δεν έχουν αποδειχθεί τόσο αξιόπιστοι στις δεσμεύσεις τους. Ας κρατάμε, λοιπόν, μικρό καλάθι …
Ερ.: Ενόψει της Γ’ αξιολόγησης συμμερίζεστε την αισιοδοξία μελών της κυβέρνησης ότι αυτή θα κλείσει έως τον Δεκέμβριο;
Απ.: Με συγχωρείται, κ. Αδηλίνη, αλλά μέχρι τώρα έχετε διαπιστώσει, ότι τα χρονοδιαγράμματα και οι «κόκκινες γραμμές», που μπαίνουν από τη κυβέρνηση, να τηρούνται; Επαναλαμβάνω, πάντως, το εξής: Εύχομαι και ελπίζω, ότι θα γίνει το καλύτερο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Στη ΝΔ τοποθετούμε -και το έχουμε αποδείξει αρκετές φορές στα μνημονιακά χρόνια- το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον.
Ερ.: Κύριε Κακλαμάνη, προ ημερών πήρατε θέση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν εντός των ημερών. Πιστεύετε ότι αυτό αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης;
Απ. Αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Αν υπήρχε κάτι, που δεν τολμούσε να αγγίξει κάποιος, γιατί θεωρείται ιερό, αυτό ήταν το σπίτι του Έλληνα. Με την «πρώτη φορά Αριστερά» κι αυτό κατέρρευσε. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί, ότι δεν είναι δυνατόν να τοποθετείται υπεράνω των πάντων, το συμφέρον των τραπεζών.
Ερ.: Τι περιμένετε από την ομιλία του πρόεδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ; Πού πιστεύετε ότι πρέπει να δώσει έμφαση με δεδομένο ότι ο ίδιος λέει ότι δεν θα ακολουθήσει το «δρόμο της παροχολογίας»;
Απ.: «Για ένα να είστε σίγουρη, κ. Αδηλίνη. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει αυτά που πρέπει να ακούσουν οι Έλληνες και όχι αυτά που θέλουν. Θα είναι μετρημένα, κοστολογημένα και δεν θα περιέχουν «σκισίματα μνημονίων σε μία μέρα», «κατάργηση των πανελλαδικών» και «μην πληρώνετε ΕΝΦΙΑ». Δεν θα πουλήσει ψεύτικες ελπίδες αλλά θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Για παράδειγμα, ότι θα μειωθεί η φορολογία σε βάθος διετίας ή ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% επίσης ως το 2019. Θα υποστηρίξει την ανάγκη δημιουργίας και ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και τη βελτίωση της υγείας στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών. Μπορεί να μοιάζουν απλά αλλά θεωρώ, ότι είναι τα πιο σημαντικά …
Ερ.: Η επίσκεψη Μακρόν, συνοδεία Γάλλων επιχειρηματιών από μεγάλες εταιρείες δεν είναι θετικό μήνυμα για τη χώρα και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση;
Απ.: «Το ζήτημα είναι να ήρθε για το καλό και της δικής μας χώρας εκτός από το καλό της Γαλλίας … Γιατί μετά από τον Ντε Γκωλ, όποιος Γάλλος πρόεδρος και να πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, δεν κατάφερε να γίνει … Ντε Γκωλ. Εν έτει 2017, άπαντες ξαφνικά ανακάλυψαν την κοινωνική Ευρώπη. Εδώ όμως θα ήθελα να θυμίσω κάτι. Στις 2 Μαίου 1998 ως ευρωβουλευτής είχα αρνηθεί να ψηφίσω υπέρ της ψευδεπίγραφης ΟΝΕ και της βίαιης νομισματικής ένωσης (ευρώ). Τότε έγραψα κι ένα άρθρο με τίτλο: ‘Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε, ζήτω η Ευρώπη των τραπεζών’. Χαίρομαι, που σήμερα σχεδόν όλοι μιλούν για την κοινωνική Ευρώπη …
Ερ.: Κύριε Κακλαμάνη, με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με τον «ναζισμό-κομουνισμό» στη συζήτηση του οποίου «μπήκε» και η ΝΔ θα ήθελα να σας ρωτήσω: Θεωρείτε ότι υπάρχουν λαϊκιστικές φωνές στη ΝΔ που αλλοιώνουν το ιδεολογικό της στίγμα και την σπρώχνουν προς τα Δεξιά απομακρύνοντάς την από το Κέντρο;
Απ.: Η ιστορία της παράταξης δίνει καταλυτική απάντηση. Υπενθυμίζω τέσσερις (4) «σταθμούς»: (α) Ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία, (β) Οριστική λύση του πολιτειακού και Νέο Σύνταγμα, (γ) Νομιμοποίηση ΚΚΕ και (δ) Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Όλα αυτά φέρουν την ίδια υπογραφή: Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τελεία. Όλα τα άλλα είναι άνευ σημασίας.
Ερ.: Σάς ρωτώ γιατί θέλω να επεκτείνω την ερώτησή μου και στις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Τυχόν εκλογή Καμίνη ή Θεοδωράκη θα δυσκολέψει την διείσδυση της ΝΔ στο χώρου του Κέντρου, κάτι που επεδίωκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Απ.: Έχουμε μπροστά μας ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Δέκα υποψήφιοι αρχηγοί τσακώνονται για την ηγεσία ενός κόμματος, που δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά. Για λόγους πολιτικής ευγένειας, στην παρούσα φάση, δεν επιθυμώ να πω κάτι περισσότερο.
Ερ.: Μία τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει τη ΝΔ στην εύρεση κυβερνητικού εταίρου την επομένη των εκλογών αν είναι πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναμη;
Απ.: Το έχω πει και το ξαναλέω. Το μεγάλο στοίχημα για την ΝΔ είναι να φέρει πίσω έστω 500 χιλιάδες από το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρων της, που … παραστράτησαν πιο δεξιά. Αν αυτοί επιστρέψουν τότε η ΝΔ πιθανότατα θα κερδίσει και το στοίχημα της αυτοδυναμίας.
Ερ.: Τέλος, θα ήθελα να μιλήσουμε και για το Δήμο της Αθήνας στον οποίο έχετε χρηματίσει δήμαρχος. Καθώς η συζήτηση έχει ανοίξει, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τη ΝΔ για τον πρώτο Δήμο της χώρας;
Απ.: Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2019. Κάθε συζήτηση είναι πρόωρη και ανώφελη. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Βεβαίως και θα πάρω θέση, την ώρα που πρέπει. Επί του παρόντος αρκούμαι να αναφέρω ένα βασικό συστατικό για τους υποψηφίους: Να αγαπούν την πόλη των Αθηναίων.
Ερ.: Και, ποια είναι η άποψή σας για το θέμα που προέκυψε στο εσωτερικό της ΝΔ με τον συνάδελφο σας, Γ. Τραγάκη;
Απ. Ο Γιάννης Τραγάκης είναι προσωπικός μου φίλος, με μεγάλη προσφορά στη Βουλή, την παράταξη και το κόμμα. Λανθασμένη, συναισθηματική, η τοποθέτησή του. Ελπίζω, ότι το νόημα της αναγκαίας απόφασης του Κ. Μητσοτάκη να γίνει μάθημα και για άλλους …