του Τάσου Δασόπουλου
Πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, εμφανίζεται πλέον το ενδεχόμενο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των 13 προαπαιτούμενων (Δείτε ολόκληρη της λίστα) μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 18 του μήνα.
Από την χθεσινή πρώτη ημέρα των συναντήσεων προέκυψαν κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για ΑΔΜΗΕ, μισθολόγιο και μεγάλη απόσταση σε «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κλείσουν, μεταφέροντας μοιραία την δόση του 1 δισ. ευρώ για το νέο χρόνο και την εκταμίευσή της να συνδέεται με νέα προαπαιτούμενα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, από την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπασε χθες την σιωπή του τελευταίου διαστήματος για να απειλήσει για άλλη μια φορά με Grexit.
Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ., Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ στο μνημόνιο ΙΙΙ. Άτομα που παρακολουθούν την διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι το η νέα αντιπαράθεση δεν τελείωσε χθες και θα έχει συνέπειες και στην συζήτηση που άρχισε στην Αθήνα για τα 13 προαπαιτούμενα και πολύ περισσότερο στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
Η κριτική – αν και όχι άδικη – του πρωθυπουργού για την σκληρή στάση του ΔΝΤ απέναντι και στην Ελλάδα αλλά και στους Ευρωπαίους Δανειστές μας, θα βάλει απέναντι στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τα στελέχη του Ταμείου, αλλά και τον άνθρωπο που κινεί τα νήματα για τις αποφάσεις στα συμβούλια υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ακόμη όμως και χωρίς το νέο γύρο αντιπαράθεσης, τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και Δανειστών φάνηκαν από χθες κατά τις πρώτες συναντήσεις τους.
Στην πρώτη από αυτές, που ήταν με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ Πάνο Σκουρλέτη με βασικό θέμα την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση για κρατικοποίηση κατά 100% της εταιρίας και επέμειναν στην αρχική του θέση για αποκρατικοποίηση.
Στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη είχαν αντιρρήσεις για το νέο μισθολόγιο του δημοσίου που τους παρουσίασε. Δεν δέχθηκαν τις αυξήσεις που προκύπτουν για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους από την αναπροσαρμογή των μισθών και είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τις προσλήψεις που σχεδιάζονται το 2016 . Ζήτησαν επίσης την νομοθέτηση την επέκταση του κανόνα των 5 απολύσεων για κάθε μια πρόσληψη μέχρι και το 2019.
Με το κ. Σταθάκη ζήτησαν μέχρι την Παρασκευή να είναι έτοιμη η νομοθεσία για τους συμβούλους εκκαθάρισης δανείων, για τις προϋποθέσεις, το ύψος και την διάρκεια της κρατικής βοήθειας στην αποπληρωμή των δόσεων από ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη, αλλά και για τον αναμορφωμένο κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.
Επί τάπητος το νέο ταμείο
Σήμερα είναι η σειρά του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος θα συζητήσει με τους δανειστές τα φορολογικά θέματα του πακέτου και την σύσταση και λειτουργία του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Δύσκολη θα είναι και η δεύτερη ημέρα του κ. Σταθάκη αφού το δικό του πρόγραμμα έχει για σήμερα, εκτός από πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια, και το θέμα της απεμπλοκής των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, τους αυτοκινητόδρομους και τα έργα περιβάλλοντος