Καιρός: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

καιρός

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται να πλήξουν τη χώρα σήμερα, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024, με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες να σημειώνονται σε πολλές περιοχές. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν φτάνοντας έως και τα 6 μποφόρ.

Κατά τις πρωινές ώρες, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, ενώ από το μεσημέρι έως και το βράδυ αναμένεται να επεκταθούν σε πολλές περιοχές της επικράτειας. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει την πτωτική της τάση, με τις μέγιστες τιμές να διαμορφώνονται στους 30 με 32 βαθμούς στην ηπειρωτική χώρα, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχές, θα σημειωθούν στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (με έμφαση στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, με ιδιαίτερη έμφαση στη Χαλκιδική.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από αυξημένη συχνότητα κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και περιστασιακά από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο θα φτάσουν τα 6 μποφόρ, βαθμιαία στρεφόμενοι σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δεκτίου της ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι σήμερα και αύριο

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αναλυτικά, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Σήμερα Παρασκευή (30-08-24)

Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες.
Β. Αύριο Σάββατο (31-08-24)

Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και πιθανώς κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Άστατος καιρός προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και την κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες.

Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα φτάσει τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-08-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-09-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 02-09-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 03-09-2024

Exit mobile version