«Καυτό» δίμηνο με 20 προαπαιτούμενα

Μπορεί στελέχη της κυβέρνησης και της τρόικας να επαναλαμβάνουν με μονότονο τρόπο ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι το πιο ήρεμο των τελευταίων ετών, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα μπορεί να «χαλαρώσει».

Σύμφωνα με το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, υπάρχουν 20 βασικά μέτρα (key deliverables) που θα πρέπει να γίνουν Ιούλιο και κυρίως Σεπτέμβριο, ώστε να μη δημιουργηθούν προσκόμματα και καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τον δεύτερο έλεγχο του προγράμματος που θεωρητικά έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με στελέχη των δανειστών, ο δεύτερος έλεγχος αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολος με τον πρώτο. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ενώ σημαντικός είναι και ο όγκος των εξίσου δύσκολων σε πολιτικό επίπεδο μέτρων για τις αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή, μέχρι τον Ιούλιο οι δράσεις που θα πρέπει να έχουν γίνει οπωσδήποτε είναι:

1. Η υιοθέτηση μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων προς τη νέα αρχή δημοσίων εσόδων, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά.
2. Ο διορισμός του Συμβουλίου Διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων.
3. Η υιοθέτηση σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
4. Η προκήρυξη από τη ΔΕΗ του διαγωνισμού για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει γίνει:
1. Η αναδιοργάνωση των τελωνείων.
2. Η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.
3. Προετοιμασία 3ετούς σχεδίου δράσης για την Παιδεία.
4. Νέο πλαίσιο για επαγγελματική εκπαίδευση – διά βίου μάθηση.
5. Εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του «χάρτη» των κτηματολογικών γραφείων.
6. Προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).
7. Η οριστικοποίηση του ενιαίου τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.
8. Η υλοποίηση του νόμου για τη διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics).
9. Η μεταβίβαση στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων του δεύτερου «πακέτου» ΔΕΚΟ, ύστερα από σχετική συμφωνία με τους θεσμούς.
10. Η συμφωνία με τους θεσμούς για τη διαδικασία καθορισμού των υπολοίπων ΔΕΚΟ και της ακίνητης περιουσίας που θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο.
11. Η αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και όσα αποφασίσει ότι δεν θα τα αξιοποιήσει θα πρέπει να τα μεταφέρει στο νέο Ταμείο.
12. Η λήψη μέτρων ή ακόμα και υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας αν κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
13. Η προετοιμασία των εσωτερικών κανονισμών από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων για να διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία της.
14. Η ολοκλήρωση της επιλογής των μελών του Δ.Σ. του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου.
15. Η σύγκληση σε σώμα του Δ.Σ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
16. Τι θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.


Exit mobile version