Κ. Λαπαβίτσας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει για το σχέδιο του και τις πιθανές εμπλοκές»

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, και ο λαός να είναι πλήρως πληροφορημένος για τις επιπτώσεις, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια εκ μέρους της Κουμουνδούρου.
 
Με αφορμή τις συναντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο ανέφερε ότι «τα funds θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες θέσεις και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κίνδυνος ρήξεων». «Δεν μπορείς να τους πείσεις ότι με τα μέτρα που θα λάβεις, όπως διαγραφή χρέους, άρση της λιτότητας και γενικά αλλαγή ρότας στην οικονομική πολιτική δεν θα υπάρξει κίνδυνος ρήξεων. Το μόνο που μπορείς να τους πεις για να τους ηρεμήσεις είναι ότι δεν θα εφαρμόσω αυτά που έχω σχεδιάσει. Και κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του…Και πρέπει να έχει και Plan B, και Plan C, και Plan D, να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για έξοδο απ’ το ευρώ».
 
Μάλιστα ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε αρκετές φορές ότι ο λαός θα πρέπει να είναι πληροφορημένος πλήρως για τις εναλλακτικές που υπάρχουν. «Δεν πρέπει κανείς να του χαϊδεύει τα αυτιά. Η μία επιλογή του είναι ο αργός θάνατος στον οποίο βρισκόμαστε. Ο άλλος πρέπει να του εξηγηθεί και πρέπει να του αναλυθούν και όλες οι πιθανές εμπλοκές. Πρέπει να γνωρίζει αλήθειες και να κάνει τις επιλογές του».
 
Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα «το κύριο πρόβλημα είναι ο πολιτικός κίνδυνος, με τα επιτόκια να εκτοξεύονται… Είναι παρά πολύ ασθενής η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας.»
 
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πηγή κίνδυνου, έχοντας χάσει την κατεύθυνση της, καθώς δεν παίρνει μέτρα, δεν ξέρει κανείς προς τα πού παει, δεν κρατάει τις «κόκκινες γραμμές».
 
«Η κυβέρνηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το αδιέξοδο, βάζει φισεκλίκια για αντάρτικο και μετά τα μαζεύει. Οι δανειστές βλέπουν αυτό το πράγμα λένε ότι δεν είναι σοβαρή κατάσταση, πιέζουν και η κυβέρνηση οπισθοχωρεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαπαβίτσας.
 
Πάντως, ανέφερε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται φορολογική επίθεση, χρειάζεται νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αλλά και απαιτείται αλλαγή και του στόχου με τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα».
 
Τέλος σε ότι αφορά τα σενάρια για τη χώρα τόνισε πως το “κακό” είναι η κυβέρνηση να φοβηθεί να τα σπάσει με την τρόικα, να δεχθεί ταπεινωτικό συμβιβασμό και να συνεχιστεί η κατάπτωση της Ελλάδας που θα την καταστήσει πλέον μία περιθωριακή χώρα.
 
Το “καλό” σενάριο για τον ίδιο είναι η μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής με αλλαγή της κυβέρνησς που θα ξεκινήσει απ’ το χρέος και άρση της λιτότητας. «Θα πρέπει να αφήσουμε τους εξωπραγματικούς στόχους. Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευνοϊκό πλαίσιο για την οικονομία και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Σταθεροποίηση, ανάπτυξη και μετά εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Exit mobile version