Quantcast
JP Morgan: Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τραβήξει την «πρίζα» στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

JP Morgan: Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τραβήξει την «πρίζα» στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την παύση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο από την 11 Φεβρουαρίου, η JP Morgan εστιάζει σε τρία θέματα. 

Πρώτον, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται ακόμα και σε περίπτωση εκροής καταθέσεων.

Η χρηματοδότηση που παρέχονταν μέσω των οργάνων χρηματοδότηση MRO/LTRO/TLTRO με ενέχυρο είτε ελληνικά κρατικά ομόλογα είτε μέσω τραπεζικών ομολόγων, θα μεταφερθούν μέσω ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα μερικά ομόλογα τα οποία εξακολουθούν να είναι επιλέξιμα ως collteral, για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μέσω MRO/LTRO/TLTRO αλλά όπως φαίνεται οι κύριες λειτουργίες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα μετατοπιστούν μέσω ELA.

Η αλλαγή αυτή θα έχει κάποιες επιπτώσεις καθώς ο ELA είναι πιο ακριβό εργαλείο χρηματοδότησης, όμως η χρηματοδότηση θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη. 

Δεύτερον, η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει καμία σχέση, με την πρόταση της νέας κυβέρνησης να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων και να χρησιμοποιηθούν μέσω του ELA της ΤτΕ , προκειμένου να διατηρήσουν τις ταμειακές τους ροές μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ΕΚΤ δε θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο καθώς θα θεωρηθεί ως ένα είδος χρηματοδότησης «κάτω από το τραπέζι», ενός κράτους που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και δεν είναι σε ένα πρόγραμμα. 

Τρίτον, πάντα ήταν πιθανό ότι η ΕΚΤ ασκούσε πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση και με το να θεσπίσει κανόνες για την φερεγγυότητα των Collaterals, η ΕΚΤ παίζει ακριβώς αυτό το ρόλο. Όμως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα στην Ελλάδα, απομονώνοντας τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε της Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. 

Αν η κατάσταση ήταν να επιδεινωθεί δραματικά, με τεράστιο δανεισμό μέσω ELA ή κάποιου είδους κατάχρησης του συστήματος, τότε θα αποφασίζονταν μία κίνηση όπως έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων. 

To Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου. Το νέο χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση και μία συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου,δε φαίνεται να λειτουργήσει. Φαίνεται ότι μία λύση θα πρέπει να βρεθεί νωρίτερα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.