Στην πιο αμφίρροπη εκλογική μάχη είναι στραμμένα τα βλέμματα του ξένου Τύπου. Η οριακή διαφορά ανάμεσα στους δύο διεκδικητές έχει διεγείρει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Το ερώτημα για τους περισσότερους είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες, αφού όπως αναφέρουν το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει κάποιο από τα δύο κόμματα επαρκή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία είναι σχεδόν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Το Reuters εκτιμά ότι όποιος και να βγει θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχία με κάποιο από τα κόμματα δευτέρης γραμμής αναφερόμενο στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ως πιο πιθανούς εταίρους για σχηματισμό κυβέρνησης, Όπως αναφέρει σε σημερινό του άρθρο οι ελληνικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει ποιος θα κάνει τις βαθιές δομικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί.
Το BBC μιλά και αυτό για την οριακή διαφορά των δύο κομμάτων σημειώνοντας ότι η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα έχει πληγεί σημαντικά μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Η Ελλάδα, λέει είναι βυθισμένη στην κρίση και όποιος και να κερδίσει θα πρέπει να εφαρμόσει πολύ σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης εκτιμά ότι δε θα υπάρξει αυτοδυναμία και άρα θα πάμε σε συνεργασίες.
Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφέρεται το Bloomberg το οποίο εκτιμάει ότι οι έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες κυριευμένοι από το φόβο ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, ασχέτως του ποιος θα βγει νικητής από τις κάλπες.
Ούτως ή άλλως, λέει το δημοσίευμα τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει πως θα εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους. Άρα το ερώτημα είναι με ποιους θα συνεργαστεί όποιος πάρει το προβάδισμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα αναφέρει.