Ξεκάθαρο μήνυμα της Ουάσιγκτον για το ρωσικό αέριο

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι ο Turkish Stream και μία πιθανή προέκτασή του προς την Ελλάδα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας κόμισε στην Αθήνα ο Άμος Χοχστάιν.

Σε μια επανάληψη των «διακριτικών» πιέσεων που είχε ασκήσει πριν από 7 χρόνια ο Matthew Bryza στην κυβέρνηση Καραμανλή τρεις μέρες μετά το βέτο της Ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ για την είσοδο των Σκοπίων στο διεθνή οργανισμό ο Άμος Χοχστάιν, ο νέος ειδικός απεσταλμένος για θέμα ενέργειας, συναντήθηκε κατά σειρά το πρωϊ της Παρασκευής με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Νίκο Κοτζιά και τον στενό σύμβουλο του Πρωθυπουργό, τον Νίκο Παππά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως άνθρωπος που γνωρίζει άριστα την αγορά ενέργειας (εργαζόταν σε μεγάλη εταιρεία πριν περάσει στο Στέητ Ντιπάρτμεντ), ο κ. Χοχστάιν έστειλε το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση με ρεαλισμό και σαφήνεια. Αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν κοινά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι«συμφωνούμε σε περισσότερα από όσα διαφωνούμε».

Ωστόσο, οι δύο αναφορές του, ότι συζητά μόνο για υπαρκτά ενεργειακά σχέδια και ότι σημασία έχει η πραγματική διαφοροποίηση, κυρίως των πηγών ενέργειας, δεν αφήνουν αμφιβολίες για το περιεχόμενο των συζητήσεών του στα υπουργεία ΠΑΠΕΝ και Εξωτερικών. Παραμένει πάντως άγνωστο αν ο κ. Χοχστάιν έφερε μαζί του κάποια «αντιπροσφορά» στο σχέδιο για κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού. Ερωτηθείς πάντως στο υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε κάτι τέτοιο.  

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν ενεργά τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο και φυσικά τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι ένα από τα πρώτα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που είχαν έρθει στη χώρα μας μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν η Ρόμπιν Ντάνιγκαν, βοηθός υπουργός για θέματα ενέργειας στο Στέητ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, οι Αμερικανοί προωθούν την επιλογή διασυνδετηρίων αγωγών όπως ο IGB που θα ενώνει Ελλάδα – Βουλγαρία, καθώς και την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Με στόχο την ενδυνάμωση των επιχειρημάτων του ειδικού απεσταλμένου μάλιστα η Αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής Δελτίο Τύπου που αποτυπώνει ξεκάθαρα το μήνυμα αυτό προς την Ελληνική κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς ανακοίνωσε εξάλλου για την συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, για ενεργειακά θέματα, κ. Amos J. Hochstein: Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας.

 

 

Exit mobile version