Ισοδύναμα μέτρα, καθυστερήσεις και ΓΓΔΕ τα «αγκάθια» της αξιολόγησης

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Το αίτημα παραίτησης της Κατερίνας Σαββαΐδου, τα ισοδύναμα μέτρα και οι καθυστερήσεις δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην πρώτη ανεπίσημη εξέταση που θα περάσει η Κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η επίσκεψη «συντονισμού» που αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη συμπίπτει σχεδόν με την αναστάτωση που προκάλεσε το αίτημα για παραίτηση της ΓΓ Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου μετά τις διαδοχικές παρεμβάσεις της δικαιοσύνης για τωρινές και παλαιότερες αποφάσεις της.

Ο θεσμός του ανεξάρτητου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων επιβλήθηκε μέσω του Μνημονίου ΙΙ με το σκεπτικό ότι θα πρόκειται για πρόσωπο που θα έχει τουλάχιστον πενταετή θητεία ώστε να μπορεί να ολοκληρώνει χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις την αποστολή του . Μάλιστα οι δανειστές συνέχιζαν να πιέζουν για πλήρη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Παρόλα αυτά, μέσα σε 15 μήνες και έχοντας περάσει από το μνημόνιο ΙΙ στο μνημόνιο ΙΙΙ η κ. ΣαββαΪδου είναι η δεύτερη που αποχωρεί αιφνιδιαστικά από την θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ο πρώτος ήταν ο κ. Χάρης Θεοχάρης τον Ιούνιο του 2014) λίγο μετά από εθνικές εκλογές και μάλιστα την ώρα που ο ρόλος της και η ανεξαρτησία της θα ενισχύονταν με την ανάληψη και την εποπτείας του ΣΔΟΕ.

 

Ισοδύναμα

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα των επόμενων ημερών θα είναι η διαπραγμάτευση για τα ισοδύναμα που θέλει να φέρει η Κυβέρνηση αντικαθιστώντας μέτρα του Προγράμματος τα οποία τα υπέγραψε στην συνέχεια υπαναχώρησε και ζήτησε να αντικατασταθούν.

Το πρώτο θέμα που θα πρέπει να λυθεί μέσα στην εβδομάδα είναι η αντικατάσταση του ΦΠΑ στο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση που θα απαιτήσει ισοδύναμα μέτρα ύψους τουλάχιστον 300 εκ ευρώ για να α καλυφθεί το κενό των εσόδων για το 2015 και το 2016 .Τα ισοδύναμα αυτά ακόμη δεν υπάρχουν.

Ένα δεύτερο θέμα που θα πρέπει να λυθεί είναι να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί η επισφάλεια που μπορεί να δημιουργήσει στο Προϋπολογισμό η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις από το 2012 . Το ποσό μπορεί να κυμανθεί από 1,5 έως και 3,7 δις ευρώ.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα έπρεπε να ισχύει από την αρχή του χρόνου στις συντάξεις θα είχε μια δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 350 εκ ευρώ για φέτος . Αν το μέτρο αντικατασταθεί – όπως επιθυμεί η Κυβέρνηση – θα πρέπει να βρεί μέτρο με ίδια δημοσιονομική απόδοση.

 

Καθυστερήσεις

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα μέτρα που θα έπρεπε να προχωρήσει η Κυβέρνηση αλλά έχει καθυστερήσει και βρίσκονταν στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Από τα πιο σημαντικά μέτρα τα οποία έχουν καθυστερήσει είναι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που θεωρούνται από τα κορυφαία θέματα του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Παρά τις πολλές ασφαλιστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή έλλειπε επίσης και το σχέδιο για την ε ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ που αποτελεί αίτημα των δανειστών από το μνημόνιο ΙΙ.

Απουσίαζαν επίσης εντελώς θέματα του υπουργείου οικονομίας που αφορούν την εφαρμογή των συστάσεων από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (πχ το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων) αλλά και της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που θεωρούνται επίσης σημαντικά από τους δανειστές.

Με δεδομένα όλα αυτά μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί κάποιοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν από τώρα για μια αξιολόγηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Exit mobile version