Quantcast
Ισχυρή κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη μάχη των πυρκαγιών - enikonomia.gr
share

Ισχυρή κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη μάχη των πυρκαγιών

δημοσιεύτηκε:

Πολύ μεγάλη κινητοποίηση έχουν πραγματοποιήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οργανώνοντας τομείς δράσεις σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. Το enikos.gr παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο ο Στρατός έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και καταπολέμηση των πυρκαγιών, κινητοποιώντας μεγάλες χερσαίες και εναέριες δυνάμεις.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, έχουν οργανωθεί ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα επέμβουν σε τρεις διαφορετικούς χρόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε και παρουσιάζει το enikos.gr, έχουν ενεργοποιηθεί 80 εποχούμενοι περίπολοι, με 284 άτομα και 142 οχήματα. Ταυτόχρονα 12 άτομα με 6 οχήματα επανδρώνουν 4 πυροφυλάκια. Αυτές οι δυνάμεις είναι στο πλαίσιο πρόληψης των πυρκαγιών. Πραγματοποιούν περιπολίες σε ορεινούς όγκους μέρα- νύχτα και είναι  εφοδιασμένοι με θερμικές κάμερες.

Ταυτόχρονα, το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς έχει κινητοποιήσει δυνάμεις με μηχανήματα, που βρίσκονται σε διασπορά σε συγκεκριμένα σημεία και σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 20 λεπτών, για συνδρομή σε περιοχές – ιδίως με κατηγορία πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς 4 και 5.

Σε δεύτερο χρόνο, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την μετακίνηση επιπλέον μηχανημάτων από την Θεσσαλία, εντός χρονικού διαστήματος τριών ωρών.

Σε τρίτο χρόνο, προβλέπεται κινητοποίηση δυνάμεων από την Θεσσαλονίκη εντός 2 ωρών.

Στο πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, διατίθεται Αξιωματικός Σύνδεσμος στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), ο οποίος και θα κινητοποιήσει τις ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, όταν απαιτηθεί.

Παράλληλα, έχουν διατεθεί λεωφορεία τα οποία θα συνδράμουν αν χρειαστεί για τις μετακινήσεις πληθυσμών σε περιπτώσεις εκκενώσεων περιοχών.

Ξεχωριστή είναι η διάθεση μεγάλου αεροπορικού στόλου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τα Canadair CL-415 & CL-215 καθώς και τα PZL ενώ η Αεροπορία Στρατού διαθέτει Chinook εφοδιασμένα με ειδικό πυροσβεστικό κάδο.

Ειδικότερα, όπως είχαμε πρόσφατα γράψει αναλυτικά, η Πολεμική Αεροπορία προβλέπεται να επιχειρεί με έξι CL-415 και με τουλάχιστον επτά CL-215, που ήδη έχουν περάσει όλους τους ελέγχους και βρίσκονται στην 112 Π.Μ. στην Ελευσίνα και στην 113 Π.Μ. στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, στη χώρα θα είναι διαθέσιμα συνολικά 13 μεγάλα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair. Στα αεροσκάφη πυρόσβεσης περιλαμβάνονται επίσης 11 PZL και επιπλέον 28 μικρά και ευέλικτα αεροπλάνα Fire Boss Air Tractor. Ακόμη, τα εναέρια μέσα πλαισιώνονται και από τα ελικόπτερα Bell 214, των αυστραλιανών εταιρειών Pay’s και McDermott Aviation, και από έξι ελικόπτερα Ericsson. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τα Super Puma της Πυροσβεστικής και τα Chinook της Αεροπορίας Στρατού, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς στόλους δασοπυρόσβεσης παγκοσμίως.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.