Το φάρμακο αποτέλεσε στο παρελθόν μέρος της χρεοκοπίας της χώρας και στη συνέχεια υπέστη μονόπλευρη πολιτική μείωσης της δαπάνης, σήμερα όμως υπάρχουν οι δυνατότητες να αποτελέσει συστατικό της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας.
Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση για την παρουσίαση σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που διοργανώνουν από κοινού τα Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης, πριν την κρίση υπήρχε ένα προστατευτικό καθεστώς που ευνόησε την κερδοσκοπία και την ανεξέλεγκτη αύξηση της δαπάνης. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε μια μονόπλευρη πολιτική μείωσης των τιμών και της δαπάνης, ερήμην των αναγκών της κοινωνίας και της ανάγκης να έχει η χώρα εγχώρια παραγωγική βάση. “Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μας οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ωστόσο ότι έχουμε βάσιμα στοιχεία να θεωρήσουμε ότι οι εγχώριες δυνατότητες και οι παγκόσμιες τάσεις δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες ώστε η έρευνα και παραγωγή να στηριχθούν και να αποτελέσουν συστατικό της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας.
Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης για το φάρμακο αποτελεί υπόδειγμα για το πως θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την πολιτική μας αυτονομία, εντάσσοντας τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις σε ευρύτερα πλαίσια πολιτικής που θα υπερβαίνουν τα μνημόνια και θα θέτουν τις βάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
“Δεν είναι στόχος μας, πρόσθεσε, να δημιουργήσουμε ένα παλαιού τύπου προστατευτικό καθεστώς αλλά ένα σύγχρονο πλαίσιο βιωσιμότητας που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.”
Τόνισε ακόμη ότι η οικονομία έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης και συντρέχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να περάσουμε την ανάκαμψη. “Φαίνεται ότι το 2016 θα είναι το έτος που θα κλείσει ο κύκλος της ύφεσης. Δεν είναι αυτόματη διαδικασία αλλά θα εξαρτηθεί από την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας, από τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να υπερβεί τον κατακερματισμό του παρελθόντος και από την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που αναφέρεται όχι μόνο στους μετόχους αλλά και στους εργαζόμενους και την κοινωνία”, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος ανέφερε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για το φάρμακο για πρώτη φορά φέρνει κοντά το κράτος, την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε τον δυναμισμό των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, που παράγουν ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα σε ανταγωνιστικές τιμές και προσπαθούν να διατηρήσουν το δυναμικό των εργαζομένων , εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για νέες θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας ώστε να πάει η χώρα μπροστά, όπως και στην ανάγκη να υπάρξει εθνική αναπτυξιακή στρατηγική πέρα από τα μνημόνια, με φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους και χωρίς ιδεολογικά στεγανά.
Επεσήμανε ότι είμαστε στον ένατο χρόνο ύφεσης και τον έβδομο χρόνο μνημονίων και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Φαίνεται ότι αντέχουμε, αλλά η ανάπτυξη είναι εξαιρετικά αδύναμη. Υπάρχουν δραματικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω της υπερφορολόγησης, ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει δυσμενές”. Ο κ. Φέσσας σημείωσε ακόμη ότι ενώ έχουν αποκατασταθεί οι μακροοικονομικές ισορροπίες, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η εμπιστοσύνη και επανέλαβε ότι η αναπτυξιακή προσπάθεια πρέπει να βασιστεί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη:
– Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 62% κατά την περίοδο της κρίσης (2009-2015).
– Ο κύκλος εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας ήταν 1,5 δις, ευρώ το 2014 ενώ η κερδοφορία παραμένει σταθερή περί το 4%.
– Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία συγκεντρώνει περίπου το ένα τέταρτο της αγοράς φαρμάκων και απασχολεί 7000 εργαζόμενους.
– Το 21 % του κύκλου εργασιών αφορά εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες.
Το σχέδιο δράσης, το οποίο θα παρουσιάσει αργότερα η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη περιλαμβάνει:
Α) Ενίσχυση ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Β) Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας ελληνικών επιχειρήσεων και διείσδυση σε νέες αγορές
Γ) Ενίσχυση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας
Δ) Ενδυνάμωση ανθρωπίνου δυναμικού του κλάδου
Ε) Διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών.
ΣΤ) Βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.