Quantcast
Ίδρυμα Καραμανλή: Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχιτεκτονική και η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Ίδρυμα Καραμανλή: Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχιτεκτονική και η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

“Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχιτεκτονική και η Ελλάδα”, είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics του Πανεπιστημίου του Cardiff, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 6:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αιόλου 82-84, Αθήνα.

Ακαδημαϊκοί και ερευνητές με αξιοσημείωτη πορεία στην έρευνα, στην άσκηση και στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού, με ταυτόχρονη διερμηνεία ελληνικά-αγγλικά.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για την Ε.Ε. που αφορούν και τη χώρα μας.

Το αρχικό σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ απέτυχε να αποτρέψει τη συστημική κρίση που τα τελευταία χρόνια  πλήττει την ευρωζώνη και κυρίως την Ελλάδα.

Ως απάντηση στην κρίση οι ευρωπαϊκές αρχές εισήγαγαν μια σειρά θεσμικών αλλαγών στο σύστημα της ευρω-διακυβέρνησης.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν ένα αναθεωρημένο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως εν δυνάμει δανειστή τελευταίου καταφυγίου για τις εθνικές κυβερνήσεις και, τέλος, βήματα προς τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης και ένωσης αγορών κεφαλαίου.

Στην ημερίδα θα αναδειχθούν οι αιτίες για τις οποίες το αρχικό σύστημα του ευρώ απέτυχε να αποτρέψει την ευρωπαϊκή κρίση, καθώς και οι δυνατότητες του υπό διαμόρφωση συστήματος να αποτρέψει αντίστοιχες κρίσεις στο μέλλον.

Θα απαντηθούν ερωτήματα όπως ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των θεσμικών αλλαγών  του νέου συστήματος στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στα εισοδήματα, στην επιχειρηματικότητα, στο τραπεζικό σύστημα και στις κεφαλαιαγορές.

Ιδιαιτέρως θα συζητηθεί και η θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτό, η προοπτική ενότητας της Ευρωζώνης καθώς και οι σχέσεις της ευρωζώνης  με μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στο ευρώ, όπως η Βρετανία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.