Τρεις ημέρες για να «κλείσει» την τρύπα του 1 δισ. ευρώ που βλέπουν οι δανειστές, θα έχει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προλάβει την προθεσμία κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2017 που λήγει την Δευτέρα.
Σήμερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα σε σχέση με την δημοσιονομική θέση της χώρας για το 2016 και το 2017.
Το πρώτο είναι πως θα κλείσει ο «λογαριασμός» των εσόδων για το 2016 και το πως θα διαμορφωθούν τα έσοδα για το 2017.
Πληροφορίες θέλουν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2016 να αναθεωρούνται προς τα πάνω στα 49 ,2 δις από 48 ,2 δις ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνοντας την καλύτερη του αναμενομένου απόδοση για τρέχον έτος ειδικά στους έμμεσους φόρους.
Κατά συνέπεια η σύγκαιρη 2016 με το 2017 θα δείχνει ότι παρά το κύμα των νέων φόρων που θα εξαπολύσει η Κυβέρνηση από την αρχή του έτους και την απόδοση σε πλήρες δωδεκάμηνο των έμμεσων φόρων που επιβλήθηκαν από τα μέσα του χρόνου τα έσοδα για το επόμενο χρόνο θα είναι λιγότερα από φέτος κατά 1 δις ευρώ.
Το γεγονός αυτό είναι οι βάση πάνω στην οποία οι δανειστές στηρίζουν τα επιχειρήματα τους για τρύπα που φτάνει το 0,5% του ΑΕΠ για την διετία 2016 -2017.
Σε ότι αφορά το 2016 το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να απαλειφθεί η υστέρηση δαπανών ύψους 2,4 δις ευρώ που καταγράφεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου. Με αυτό το δεδομένο οι θεσμοί διαπιστώνουν μια «τρύπα» στις δαπάνες ύψους 500-530 εκατ. ευρώ.
Η τρύπα αφορά την περικοπή ύψους 400 εκ ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες που είχε προγραμματιστεί από δεν έγινε ποτέ αλλά και την εξοικονόμηση των 130 εκ ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια η οποία επίσης δεν θα γίνει καθώς η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα κάνει την αναμόρφωση με δημοσιονομικά ουδέτερο στόχο.
Το 2017
Σε ότι αφορά το 2017 το μεγάλο πρόβλημα βρίκσεται μέχρι στιγμής στην χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος αλληλεγγύης που δημιουργεί μια τρύπα της τάξης των 450 -460 εκ ευρώ . Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πόρους 900 εκ ευρώ ενώ το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ένα κονδύλι 760 εκ ευρώ για καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλη την Ελλάδα από την 1/1/2017.
Από τα χρήματα αυτά εξασφαλισμένα είναι μόνο τα 300 εκ ευρώ που ήταν ένα είδος δαπάνης μπαλαντέρ και μπορεί εκ των υστέρων να διατεθεί για το ΚΕΑ.
Μένουν να βρεθούν ακόμη 460 εκ ευρώ για την χρηματοδότηση του επιδόματος που θα βρεθούν από περικοπή επικαλυπτόμενων από το ΚΕΑ επιδομάτων και περικοπές από αλλού χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη από που.
Οι δανειστές επιμένουν ότι η τρύπα των εσόδων θα μεγαλώσει αν υπάρξουν αποκλίσεις και στα έσοδα που θεωρούν φυσιολογική με δεδομένο ότι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για την διετία 2016 -2017 και το γεγονός ότι τον ε επόμενο χρόνο έρχονται νέοι φόροι ύψους 2,9 δις ευρώ.
Με δεδομένα όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει μέσα σε τρείς ημέρες που απομένουν ως την Δευτέρα να πείσει ότι τα χρήματα θα βρεθούν ώστε να μπορούν να καταθέσουν το τελικό κείμενο τους προϋπολογισμού την Δευτέρα.