Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες αφού και σε επίπεδο κορυφής οι δανειστές ζητούν υποχωρήσεις για το εργασιακό ασφαλιστικό και ψαλίδισμα στα μέτρα που αφορούν την αύξηση δαπανών προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν νωρίς χθες το μεσημέρι. Η ελληνική ομάδα κάθησε στο τραπέζι έχοντας απέναντί τους τον κ. Μάρκο Μπούτι Γενικό διευθυντή Δημοσιονομική πολιτικής τον γνωστό από παλιά κ , Πολ Τόμσεν, εκ μέρους του ΔΝΤ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ Μπενουά Κερέ και τον επικεφαλή του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ηγούνται των θεσμών. Οι κκ κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) , η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) , ο κ. Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και ο κ. Νικολό Τζιαμαρόλι του ESM λαμβάνουν μέρος της επίσης στο ίδιο τραπέζι.
Με βάση τις λίγες πληροφορίες που διέρρευσαν από την αίθουσα των συσκέψεων που βρίσκεται κοντά στο Γραφείο του προέδρου του Euro Working Group κ Τόμας Βίζερ χθες άνοιξε όλη η βεντάλια των θεμάτων που είναι απαραίτητα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Στο εργασιακό η εξέλιξη είναι αναμενόμενα κακή. Οι πιέσεις επικεντρώθηκαν στην αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων όπου οι θεσμοί σε όλα τα επίπεδα επιμένουν ότι θα πρέπει να αλλάξει ειδικά στο σημείο που απαιτείται η υπουργική απόφαση για την υλοποίηση τους.
Στο ασφαλιστικό και ειδικότερα την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων η ελληνική πλευρά βρέθηκε απέναντι σε μια συνολική άρνηση για σταδιακή εφαρμογή των μειώσεων από το 2020 . Σε όλα τα επίπεδα οι δανειστές επέμειναν ότι η μείωση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ.
Περισσότερη συζήτηση έγινε για την μείωση του αφορολόγητου από το 2019 την κλιμάκωση πουα θα έχει ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη και το τελικό δημοσιονομικό του αποτέλεσμα.
Από την συνεδρίαση σήμερα θα απουσιάσει ο κ. Πολ Τόμσεν ο οποίος έχει ανειλημμένη υποχρεώση στο Λονδίνο. Το αν θα επιστρέψει μέχρι και την Πέμπτη που θα γίνει ο τελικός γύρος των συναντήσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα υπάρξει σήμερα και αύριο.
Σήμερα αναμένεται να βρεθεί στις Βρυξέλλες και ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης ο οποίος θα συμμετέχει στην σύσκεψη για το θέμα της ενέργειας και ειδικότερα το αίτημα των δανειστών να προχωρήσει άμεσα το θέμα μέσω της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το βράδυ της Πέμπτης θα διαφανεί κατά πάσα πιθανότητα αν υπάρχουν περιθώρια για τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Στο καλό σενάριο, τα κλιμάκια των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα.
Εκτός απο την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεμσών (SLA), η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει επίσης να υπάρξει σύγκλιση με το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα MEFP ώστε όλα να είναι έτοιμα για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον που θα λάβει χώραν μεταξύ 21 και 23 Απριλίου όπου αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.