Η επιστολή εστάλη στις 28 Απριλίου, σε απάντηση επιστολής του Κύπριου Μονίμου Αντιπροσώπου, Νίκου Αιμιλίου, με αφορμή τουρκικές προκλήσεις. Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.
«Πρώτον, θα ήθελα να δώσω έμφαση ότι ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη (με δύο νότες το 2004 και το 2013) πως έχει από μόνα τους και εξ αρχής νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο δυτικά του 32ου μεσημβρινού, 16’ και 18’.”
Πρόκειται για καλά μελετημένη θέση της Τουρκίας που υποστηρίζει πως τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών.
Στην επιστολή η Άγκυρα αναφέρει ότι η οριοθέτηση του δυτικού τερματικού σημείου της μέσης γραμμής «θα καθοριστεί σύμφωνα με την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις».
Ο Τούρκος πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ υπενθυμίζει ακόμη στην επιστολή του τη διαφωνία που εξέφρασε γραπτώς η χώρα του στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στις 17 Φεβρουαρίου 2003.
«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι πολλές από τις λεγόμενες άδειες για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές, που ανακηρύττονται από τους Ελληνοκύπριους, βρίσκονται εν μέρει εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι, στον τελευταίο γύρο του “διεθνούς διαγωνισμού” που αναφέρεται στην προαναφερθείσα επιστολή, μία από τις προσφερόμενες περιοχές βρίσκεται ακριβώς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Στα επιχειρήματά του προσθέτει και επιστολή του λεγόμενου αντιπροσώπου του ψευδοκράτους και καταλήγει λέγοντας πως «η Τουρκία διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Ελληνοκύπριου αντιπροσώπου».