Στη χειμαζόμενη Ελλάδα της κρίσης, η οποία μετράει πέντε χρόνια πλέον, ένας κλάδος φαίνεται αλώβητος και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης. Αυτός δεν είναι άλλος από την ενέργεια και ειδικότερα τις ανανεώσιμες πηγές της.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να διαθέσουν κεφάλαια για την παραγωγή 1,3 γιγαβάτ (GW) με τη χρήση αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τη νομική εταιρεία Norton Rose Fulbright, η οποία παρέχει συμβουλές σχετικά με επιχειρηματικές συμφωνίες.
Ωστόσο, αυτό συμβαίνει, ενώ, παράλληλα, τους τελευταίους 58 μήνες ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις μειώνεται σταθερά. «Πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος παρά τις δυσκολίες δεν υπέστη κάμψη», παρατηρεί η Ελλη Κακούλλου, επικεφαλής του τμήματος σύνθετων χρηματοδοτήσεων στην Alpla Bank. «Ο κλάδος, ο οποίος χρηματοδοτείται αδιαλείπτως από τις τράπεζες στη μετά τη Lehman Brothers περίοδο, είναι η αιολική ενέργεια».
Οι ήπιες μορφές ενέργειας τίθενται σε προτεραιότητα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως της συρρίκνωσης της εθνικής οικονομίας κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο και της παρατεταμένης πτώσης της κατανάλωσης. Το υπουργείο Ενέργειας έχει διασφαλίσει πως η παραγόμενη ήπια ενέργεια θα αγορασθεί στο σύνολό της.
Σύμφωνα με τον συνεργάτη της Norton Rose Fulbright, Δημήτρη Ασημάκη, «ήταν ο πρώτος κλάδος με έργο που απαιτούσε σύνθετη χρηματοδότηση, οπότε και οι τράπεζες αισθάνθηκαν οικεία με αυτό το γνωστό σχήμα. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν υπάρχουν πολλά άλλα ανάλογα έργα στη χώρα.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους επιδιώκουν να συνδέουν τα κονδύλια από την ανακεφαλαιοποίηση με κλάδους οι οποίοι έχουν παραγωγικό αποτύπωμα».
Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με την Καθημερινή, βρίσκονται υπό ανάπτυξη 50 έργα για την παραγωγή 1,3 γιγαβάτ (GW) μέσω αιολικής ενέργειας. Θα πρέπει, δε, να έχουν ανατεθεί για υλοποίηση έως και τον Μάιο του 2018. Σύμφωνα με τo Bloomberg New Energy Finance, εάν ολοκληρωθούν στο σύνολό τους θα κοστίσουν έως και 2 δισ.δολάρια.