Το υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του Νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών
Κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί του Προϋπολογισμού, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε εξάλλου ότι δημιουργείται επίσης μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς, σε συνεργασία και διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», όπως επίσης το υπουργείο προχωρεί και σε ειδική παρέμβαση για την ανάσχεση του brain drain, δηλαδή της αιμορραγίας λόγω φυγής των νέων μας στο εξωτερικό. Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό θεσμικών κινήτρων, αλλά και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, ώστε οι αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων να αξιοποιηθούν στην αγορά εργασίας.
ΕΣΠΑ 2014-202
Όπως ενημέρωσε ο κ. Πλακιωτάκης μέσω του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, το υπουργείο Εργασίας ήδη σχεδίασε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αναμένει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο στοχεύει:
– Στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης, στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέες θέσεις, όπως επίσης και στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας μας, στους οποίους υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
– Στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων αξιοποιώντας πλήρως την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο απευθύνεται σε διακόσιες χιλιάδες νέους άνεργους συμπολίτες μας έως είκοσι τεσσάρων ετών.
Πρόβλεψη για 139 εκατ. ευρώ
Για την υλοποίηση των στόχων του πρώτου άξονα του Προγράμματος έχουν προβλεφθεί 60 εκ. ευρώ για τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και 79 εκ. ευρώ για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενόσω επίσης ενισχύεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.
Συνολικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ
Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας για τους δύο αυτούς άξονες θα διατεθούν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων. Εξήγησε δε ότι η υλοποίηση των δράσεων αυτών, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί, θα είναι εμπροσθοβαρείς, δηλαδή θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα εκείνες που θα ανακουφίσουν τις κοινωνικές ομάδες που θα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» ανέφερε . Ο κ. Πλακιωτάκης έσπευσε πάντως να επικαλεστεί τους υπολογισμούς του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, σύμφωνα με τους οποίους τουλάχιστον το 20% των καταρτιζομένων από τα συγκεκριμένα προγράμματα τελικά παραμένουν σε μόνιμες θέσεις απασχόλησης προκειμένου να απαντήσει σε όσους – όπως είπε – προτρέξουν να πουν ότι αυτά τα μέτρα είναι απλές μαθηματικές εξισώσεις.
Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας επισήμανε επίσης ότι στόχος είναι να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό επενδύοντας σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα: τουρισμός, ναυτιλία, εξαγωγικό εμπόριο, logistics, ψηφιακές τεχνολογίες.