Της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Η πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου ορίου -ακραία θέση του Ταμείου κάνει λόγο για «προσγείωσή» του στα 4.000 ευρώ- βρέθηκε ψηλά στη λίστα των μέτρων που συζήτησαν οι δύο άνδρες. Ετσι, αναμένεται να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου και αυτό να τεθεί σε ισχύ άμεσα από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Επιπλέον, στη συνάντηση του Βερολίνου ετέθη από τις δύο πλευρές η ανάγκη ενίσχυσης του δημοσιονομικού «κόφτη», τα μέτρα του οποίου θα ενεργοποιηθούν από το 2019 και μετά, για να διορθώσουν πιθανές αποκλίσεις από τον στόχο 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ.: τουλάχιστον για 5 χρόνια).
Οι δύο σκληροί των δανειστών συμφώνησαν ότι η Αθήνα πρέπει να εντάξει στον «κόφτη» και τις κύριες συντάξεις και συγκεκριμένα την περικοπή/κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειες των διαλλακτικών στους κόλπους των δανειστών να μην περιληφθεί η προσωπική διαφορά στον μελλοντικό «κόφτη», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για το αντίθετο, καθώς αποτελεί πάγια θέση του ότι το ασφαλιστικό της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και το κονδύλι που δαπανάται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τις υφιστάμενες συντάξεις είναι ιδιαίτερα υψηλό, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews.