Η Ευρωζώνη θα πληρώσει το κόστος της αναβολής αν δεν υπάρξει καθαρή λύση για το χρέος

Υποχωρούμε κι άλλο για να βρεθεί λύση για το χρέος ή η Ευρωζώνη θα πληρώσει ξανά κόστος μιας νέας αναβολής είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών στους ξένους ανταποκριτές δίνοντας έτσι και το στίγμα που θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το Eurogroup του Ιουνίου.

Ήδη από το συνεδρίαση της 22ας Μαΐου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε ότι μπορούσε να δεχθεί κάποιο από τα σενάρια του ESM φτάνει να συμφωνούνταν από τώρα για να εφαρμοστούν από το 2018 και μετά.

Αυτή θα ήταν η «καλή λύση» που αναζητούσε η ελληνική πλευρά αφού θα εξασφάλιζε εκτός από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την πιστοποίηση βιωσιμότητας του χρέους και της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αντίθετα η λύση της αναβολής για μετά τις Γερμανικές εκλογές θα αύξανε τον κίνδυνο της αποτυχίας της Ελλάδας και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Μάλιστα για πρώτη φορά το βάρος αυτό δεν θα έχει η Ελλάδα αφού έχει κάνει όλα όσα δεσμεύτηκε ψηφίζοντας εκ των προτέρων ακόμη και τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ.

Τούτο διότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν «προαπαιτούμενο» κυρίως της Γερμανίας αλλά και της Ολλανδίας για να συνεχίσουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε αυτήν κατεύθυνση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξει υποστήριξη από Γαλλία και Ιταλία που ήταν υποστηρικτικές της καθαρής λύσης για το χρέος και στο Eurogroup του Μαΐου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους ξένους ανταποκριτές τόνισε ότι κάνεις δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και πολύ περισσότερο ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βολφγκανγκ Σόϊμπλε είναι αυτός που πρωτοστατεί για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόγραμμα « παρόλα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου» όπως είπε χαρακτηριστικά .

Το επιχείρημα έχει βάση με δεδομένο ότι αν στο Eurogroup του Ιουνίου έχει μια αναβολή λύσης θα βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης με ή χωρίς το ΔΝΤ.

ΕΚΤ μόνο με λύση στο QE

Χθες η ΕΚΤ δια στόματος του Προέδρου της κ. Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε χθες ότι παρότι ανεξάρτητη δεν μπορεί να δεχθεί αυτό που αρνείται να δεχθεί το ΔΝΤ . Να πιστοποιήσει δηλαδή βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χωρίς να έχει την απαραίτητη ανάλυση των μέτρων που θα οδηγήσουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Συνεπώς χωρίς λύση για το χρέος δεν θα έχουμε απόφαση της ΕΚΤ και για την ένταξη της Ελλάδας στο QE . Δεν θα έχουμε όμως επι της ουσίας ούτε και το ΔΝΤ καθώς η μεσοβέζικη λύση της συμμετοχής του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση μέχρι να υπάρξει η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμών μέτρων απλώς θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Χωρίς κάποιο επίσημο «πιστοποιητικό» για την βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς λύση για το χρέος η εικόνα της Ελλάδας προς της αγορές δεν θα είναι πολύ καλύτερη από είναι σήμερα ή ένα χρόνο πριν όταν έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση . Θα έχει μεν χρηματοδότηση για να καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους της για τον Ιούλιο αλλά οι πόρτες των αγορών θα παραμείνουν κλειστές περίπου ένα χρόνο πριν λήξει το πρόγραμμα.

Αν υποτεθεί ότι η λύση για το χρέος θα αναλυθεί όπως θέλει το ΔΝΤ κοντά στο τέλος του χρόνου αφού γίνουν οι γερμανικές εκλογές και σχηματιστεί Κυβέρνηση που μπορεί να διαπραγματευτεί το θέμα δεν θα υπάρχει πλέον προετοιμασία για την επάνοδο στον δανεισμό από τις αγορές.

Συνεπώς , πριν τα μέσα του 2018 η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ( το οποίο θα έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα ) θα καταγράψουν το τρίτο αποτυχημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά με δική τους ευθύνη Αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν την συζήτηση για ένα τέταρτο πρόγραμμα ή το πολιτικό και οικονομικό κόστος που θα είχε η κατάρρευση μιας χώρας της Ευρωζώνης που «διέσωζαν» για 8 συναπτά έτη.


Exit mobile version