Η ΕΕ θέλει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Ο κ. Κανιέτε επισκέφθηκε χθες την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι κ. Κανιέτε και Σταθάκης, ο επίτροπος τονίζοντας τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας «η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων» έκανε γνωστό: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να γίνει κόμβος διέλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».

Μάλιστα ο ίδιος περιέγραψε τα ενεργειακά έργα που είναι ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου (Βουλγαρία – Ελλάδα), ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, η προώθηση του τρίτου αγωγού EastMed που θα μεταφέρει κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου αλλά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας με τα γειτονικά κράτη όπως και με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Διάλογος

Ταυτόχρονα, ο κ. Κανιέτε σημείωσε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό να ξεκινήσει διαρθρωμένος διάλογος τόσο για τις διασυνδέσεις αλλά και για τη δημιουργία στην Ελλάδα ανταγωνιστικών αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για τη βελτίωση των αποδόσεων των ΑΠΕ. Ο επίτροπος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα μεγάλα αυτά ενεργειακά έργα και για την ΕΕ καθώς όπως είπε με την ολοκλήρωσή τους διαφοροποιούνται οι πηγές προμήθειας, π.χ. φυσικό αέριο από Αζερμπαϊτζάν που θα φτάνει μέσω του TAP στην Ιταλία και τα Βαλκάνια και από κει στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου που θα καταλήγουν μέσω του EastMed στην Ιταλία.

Παράλληλα συνέδεσε τα έργα αυτά και με την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών CO2 που έχει θέσει η ΕΕ, δηλαδή την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα. Εξάλλου, ο επίτροπος δήλωσε πως η Ελλάδα αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε τα νησιά της να γίνουν ενεργειακά και εξήγησε ότι η Κομισιόν έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να στηρίξει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των κ. Κανιέτε και Σταθάκη προέκυψε επίσης και η πρόοδος σύγκλισης μεταξύ της χώρας και των θεσμών στα ενεργειακά θέματα που υπάρχουν στη δεύτερη αξιολόγηση. Οπως είπε ο κ. Σταθάκης «υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης», ενώ από την πλευρά του ο επίτροπος υπογράμμισε πως «είναι θετική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές στο μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Κανιέτε έκανε γνωστό ότι θέση της Ευρ. Επιτροπής είναι να ιδιωτικοποιηθεί το 66% με τη συμμετοχή στον νέο διαγωνισμό μόνο διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου.

Πηγές αναφέρουν ότι και η κυβέρνηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: Έθνος


Exit mobile version