Η «Δέλτα» φέρνει… μέτρα – Τα κυριότερα συμπτώματα

Ως νέο ιο, με διαφορετικά γνωρίσματα, χαρακτηρίζουν αρκετοί επιστήμονες το στέλεχος «Δέλτα».

Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει αναπτύξει ορισμένα χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο μεταδοτική και επιθετική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι έχει «βελτιωθεί» ως προς τη δυνατότητα μόλυνσης των κυττάρων, λόγω του ότι είναι σε θέση να αποφεύγει με κάποιον τρόπο τα αντισώματα σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί ή εμβολιαστεί.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η παραλλαγή «Δέλτα» έχει φτάσει σε περισσότερες από 130 χώρες.

Εχει ήδη ξεπεράσει την παραλλαγή «Αλφα» ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Τα κυριότερα συμπτώματα της “Δέλτα”


Στα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών με το στέλεχος «Δέλτα» του SARS-CoV-2 περιλαμβάνονται: Πονοκέφαλος, πονόλαιμος, ρινική καταρροή και πυρετός.

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα 10 συχνότερα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι ασθενείς μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, κάτι που μπορεί να συντελέσει στην εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους. Ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή «Δέλτα» του SARS-CoV-2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικές ως προς την αποφυγή της νοσηλείας μετά από μόλυνση από το στέλεχος «Δέλτα».

Η υψηλή μεταδοτικότητα της «Δέλτα» έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στις τάξεις των επιστημόνων για άμεση επαναφορά μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, όπως είναι η χρήση της μάσκας, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.

Τη στρατηγική της επόμενης ημέρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας προτείνει επιστημονική ομάδα από κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα του πλανήτη, με επικεφαλής τον διευθυντή του Τμήματος Cancer, Biology and Therapeutics INSERM U938 και καθηγητή Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα.


«Εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, έχει αναγνωριστεί η ανάγκη μιας δεύτερης και τρίτης γενιάς εμβολίων τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από τις εθνικές κυβερνήσεις», επισημαίνει η επιστημονική ομάδα, που τονίζει ότι οι αντοχές των πολιτών αλλά και των οικονομιών σε πολιτικές όπως το lockdown έχουν πια εξαντληθεί.


«Η COVID-19 είναι μια καινούργια ασθένεια, που ήρθε για να μείνει», υποστηρίζει ο κ. Γεροτζιάφας

«Σήμερα βρισκόμαστε -όπως προβλεπόταν- στο τέταρτο κύμα, που σύντομα θα μετατραπεί και σε τέταρτο κύμα νοσηλειών», τονίζει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι, καθώς τα μη φαρμακευτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας (απαγορεύσεις κυκλοφορίας, lockdowns) είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των επιδημιών που έρχεται από τον 19ο αιώνα, έχουμε επείγον καθήκον να εναρμονίσουμε την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας με τις σημερινές διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.


Ειδικότερα, ο κ. Γεροτζιάφας προτείνει τρεις άξονες που πρέπει να αναπτύσσονται ταυτόχρονα:

1.Πρόληψη έναντι της μόλυνσης από SARS-CoV-2.

2.Ανίχνευση και έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της COVID-19.

3.Πρόνοια για την έγκαιρη χορήγηση ιατρικής φροντίδας (PDA).

«Καθώς ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμη μακρύς, σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση το κύριο όπλο μας είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή και η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας», καταλήγει ο καθηγητής.



Διαβάστε περισσότερα στη Realnews

Exit mobile version