Η αξιολόγηση κλείνει μόνο με μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί, διεμήνυε χθες από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, διαψεύδοντας τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης που θα ήθελε να μεταφέρει τις δύσκολες εργασιακές μεταρρυθμίσεις αργότερα, για την τρίτη αξιολόγηση.

Συγχρόνως, επιβεβαίωσε αυτό που έχει εκτιμήσει η «Κ» εδώ και μήνες, ότι η συνολική συμφωνία δεν θα επιτευχθεί τον Απρίλιο αλλά αργότερα, ενώ τόνιζε ότι οι καθυστερήσεις δεν έχουν κάποια θετική έκβαση.

Συζητήσεις εξ αποστάσεως

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση δημοσιογράφων πριν από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου είπε πως «θεσμοί και Αθήνα συζητούν τα ανοικτά ζητήματα με τηλεδιασκέψεις και οι απόψεις τους είναι πολύ μακριά, σε μία σειρά από θέματα». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τον Απρίλιο παρόλο που «δεν θα είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η συνολική συμφωνία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς μεσολαβούν το Πάσχα και οι εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον στις 21-23 Απριλίου.

Συγχρόνως, ο ίδιος αξιωματούχος υπονόησε ότι δεν θα υπάρξει ευελιξία που ίσως ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση και στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δεν υπάρξει μία καλή λύση σε αυτά τα θέματα δεν βλέπω να κλείνει η διαπραγμάτευση».Οσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τα εργασιακά, ο ίδιος είπε πως «το να πάνε τα εργασιακά στην τρίτη αξιολόγηση είναι τελείως εκτός θέματος και πραγματικότητας».

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα είναι μικρή, καθώς ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία στα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 αλλά ούτε και στα αναπτυξιακά μέτρα που θα πάρει αν ξεπεράσει τον στόχο του 3,5%. Εκεί που έχει σημειωθεί πρόοδος σύμφωνα με τον ίδιο είναι στο αφορολόγητο όριο. «Τα θέματα είναι τεχνικά εύκολα αλλά πολιτικά δύσκολα μερικά από αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μήνες ακόμα και χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες μέρες μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και δεύτερον πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση κατά τη διάρκεια του Eurogroup, καθώς οι υπουργοί θα αναζητήσουν διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο για το πόσο γρήγορα μπορούν να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα.

Οσον αφορά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, το γεγονός ότι μεσολαβούν το Πάσχα αλλά και οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο καθιστά τον μήνα «δύσκολο» για αποφάσεις που συμπεριλαμβάνουν τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δυσφορία στην Αθήνα

Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης. Κυβερνητική πηγή τις χαρακτήρισε «άστοχες, με πολλές ανακρίβειες» που επιπλέον έγιναν και σε κακή χρονική στιγμή. Για την Αθήνα, η τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σήμερα αναμένεται σημαντική, καθώς θα κρίνει το πώς θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο Εurogroup. Γι’ αυτό και η εκτίμηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου για δυσκολία συνολικής συμφωνίας τον Απρίλιο ήταν λάθος σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή. «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια» τονίζει, αφήνοντας αιχμές ότι «ίσως να επιχειρείται από κάποιους να φορτώσουν σε εμάς τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Γερμανίας».

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version