Η απερχόμενη Βουλή σε αριθμούς: 274 νομοσχέδια, 1.041 τροπολογίες και 47.223 ερωτήσεις

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος Διάλυσης της Βουλής σήμανε και τυπικά τη λήξη της ΙΖ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, η οποία υπήρξε εκ των μακροβιότερων της μεταπολίτευσης και η μακροβιότερη σε περίοδο μνημονίων.


Οι εργασίες της διήρκεσαν πάνω από 45 μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 11η Ιουνίου 2019 με την απερχόμενη Βουλή να έχει παράξει πλουσιότατο νομοθετικό έργο με ψήφιση κορυφαίων νομοθετημάτων τα οποία μάλιστα έμελλαν να φέρουν ραγδαίες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Η Ολομέλεια συνεδρίασε συνολικά 694 φορές ενώ η Βουλή η οποία διαλύθηκε χθες ψήφισε 274 νομοθετήματα εκ των οποίων 90 αποτελούσαν κύρωση διεθνών συμβάσεων.

Η μακρά κοινοβουλευτική περίοδος έφερε και έκρηξη στον απόλυτο αριθμό τροπολογιών καθώς κατά την ΙΖ’ Κοινοβουλευτική περίοδο κατατέθηκαν 1.041 υπουργικές τροπολογίες. Την ίδια ώρα κατατέθηκαν και 1.133 βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες ωστόσο στην πλειοψηφία τους δεν έγιναν αποδεκτές.

Η απερχόμενη Βουλή είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια η οποία πρόλαβε να ψηφίσει τέσσερις κρατικούς προϋπολογισμούς ενώ στη λίστα των πεπραγμένων της περιλαμβάνονται δύο εξεταστικές επιτροπές (σκάνδαλα στην Υγεία-δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ) αλλά και δύο επιτροπές προκαταρκτικής εξέτασης (εξοπλιστικά και NOVARTIS).

Την ίδια περίοδο διαβιβάστηκαν στο Κοινοβούλιο περισσότερες των 200 δικογραφίες σε βάρος μελών κυβερνήσεων τόσο της πρόσφατου όσο και του απώτατου παρελθόντος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 18/1/2018 διαβιβάστηκε δικογραφία για υπόθεση προ 21 ετών.

Ως ιστορικές καταγράφονται οι αποφάσεις για την ψήφιση του πορίσματος της επιτροπής διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και η έκδοση του φακέλου της Κύπρου.

Στις κορυφαίες πρωτοβουλίες της απερχόμενης Βουλής, η οποία χαρακτηρίστηκε και αυτή από την ψήφιση πολλών μνημονιακών μέτρων συγκαταλέγονται επίσης η εκκίνηση και ολοκλήρωση της α’ φάσης Αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά και η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά την ΙΖ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο τρεις κοινοβουλευτικές Ομάδες (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ) διαλύθηκαν ενώ μία, αυτή του Ποταμιού επανασυστάθηκε. Κύριο χαρακτηριστικό της απερχόμενης Βουλής οι μεταγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις και διαγραφές βουλευτών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα εννέα συνολικά βουλευτές όχι απλώς να ανεξαρτητοποιηθούν αλλά και να αλλάξουν πολιτική στέγη ενώ ο συνολικός αριθμός των ανεξαρτήτων βουλευτών στη λήξη θητείας της Βουλής έφτασε τους 23.

Τέλος κατατέθηκαν 47.223 ερωτήσεις, αναφορές και επερωτήσεις με τον Νίκο Νικολόπουλο να σπάει κάθε ρεκόρ έχοντας καταθέσει μόνος του τις 12.693 εξ αυτών.

Η Βουλή σε αριθμούς

-Ψηφίστηκαν 274 νομοθετήματα εκ των οποίων 90 αποτελούσαν κύρωση διεθνών συμβάσεων.

-Κατατέθηκαν 1.041 υπουργικές τροπολογίες και 1.133 βουλευτικές τροπολογίες

-Ψηφίστηκαν τέσσερις κρατικοί προϋπολογισμοί

-Δύο εξεταστικές (σκάνδαλα υγεία και δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ)

-Δύο επιτροπές προκαταρκτικής εξέτασης

-Διαβιβάστηκαν πάνω από 200 δικογραφίες με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών

-Διαλύθηκαν τρεις κοινοβουλευτικές Ομάδες

-9 βουλευτές άλλαξαν Κ.Ο.

-694 συνεδριάσεις στην Ολομέλεια

-47.223 ερωτήσεις

Πηγή: Real.gr


Exit mobile version