Η ακτινογραφία της συμφωνίας με τις ΗΠΑ – Όσα συζήτησαν Δένδιας – Μπλίνκεν και οι εγγυήσεις που έλαβε η Αθήνα

Η νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας που υπέγραψε στην Ουάσινγκτον ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν περιλαμβάνει εγγυήσεις για την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας από εξωτερική επίθεση ή απειλή.

Του ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΤΣΙΤΣΑ – Ανταπόκριση, Ουάσιγκτον

Παράλληλα, στην επιστολή Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία συνοδεύει τη συμφωνία, γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που η Αθήνα επιθυμούσε διακαώς και θεωρεί ότι αποτελεί και μια έμμεση απάντηση στο casus belli της Άγκυρας.

Οι ΗΠΑ, με την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας για τις βάσεις, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην περιοχή ότι επενδύουν στην Ελλάδα -και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία απομακρύνονται από την Ευρώπη- και ότι την αντιλαμβάνονται πλέον ως «περιφερειακό ηγέτη» με ευρύτερο ρόλο, από τα δυτικά Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον δεν βάζει την Ελλάδα και την Τουρκία στο ίδιο καλάθι.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνει ότι δεν πτοείται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν διστάζει να αναπτύξει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην Ελλάδα.

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης θεωρείται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που υποδηλώνει την αμερικανική βούληση για την ενίσχυση της ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) είναι κρίσιμος κρίκος σε ένα πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τον νόμο Μενέντεζ και την EastMed Act και τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή. H Αθήνα θεωρεί ότι πήρε το μάξιμουμ στις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική διπλωματία για την ανανέωση της MDCA.

Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν καθόλου εύκολες, καθώς συνέπεσαν με μια περίοδο κατά την οποία ο στρατηγικός προσανατολισμός των ΗΠΑ στρέφεται στην Ασία και το ενδιαφέρον τους για την περιοχή αποδυναμώνεται. Οι παράμετροι της συμφωνίας της MDCA έχουν στόχο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην ελληνογαλλική συμφωνία, ώστε να διαμορφωθεί μια ασπίδα ασφαλείας για τη χώρα.

Η κυβέρνηση επέλεξε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον μια πενταετή ανανέωση (προβλέπει αυτόματη και επ’ αόριστον ανανέωση εφόσον δεν καταγγελθεί) των οκτώ αμερικανικών βάσεων, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να γίνουν περισσότερες και να βρίσκονται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης. Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα έλαβε ισχυρές και προωθημένες αναφορές για την ασφάλεια της Ελλάδας και για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στην επιστολή Μπλίνκεν.

Μήνυμα στην Άγκυρα

Όμως, η ελληνογαλλική συμφωνία, η ανανέωση της ελληνοαμερικανικής MDCA, η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, οι (καθόλου τυχαίες) δύο συναντήσεις του Ν. Δένδια με τους ΥΠΕΞ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσιγκτον και πολλές ακόμη συνδυασμένες κινήσεις, που και σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, στέλνουν συνολικά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι πολυμερείς συμμαχίες θα σταθούν ανάχωμα στις παραβατικές κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Για τον λόγο αυτόν, τα σχήματα αυτά θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας το επόμενο διάστημα. Κύριο όχημα αποτελεί η διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ (3+1). Στις συζητήσεις δεν επιδιώκεται μόνο η επίσημη παρουσία των ΗΠΑ, αλλά και η ένταξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε αυτόν τον άξονα συνεργασίας.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προωθούν μια νέα συνάντηση στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, η οποία πιθανότατα θα συμπέσει και με επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στη χώρα μας, η οποία θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην ατζέντα των συζητήσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την υπογραφή της MDCA την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στον Ν. Δένδια και τον Αντ. Μπλίνκεν, βρέθηκε και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, μετά την ανοιχτή πρόσκληση από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στις συζητήσεις αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παρουσίασε χάρτη με τις παραβατικές ς κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, συζητώντας για το τουρκικό casus belli -που ισχύει από το 1995- και θέλοντας να αναδείξει το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας, παρουσίασε και παρέδωσε στον Αμερικανό ομόλογό του και στους συνεργάτες του ένα χάρτη, στον οποίο απεικονιζόταν η πρόσφατη παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» (πραγματοποιεί εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο) από τουρκική φρεγάτα μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

Exit mobile version