Η αισχροκέρδεια πάει διακοπές

Εκτός από τους πολίτες που εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ, όπως φαίνεται και η αισχροκέρδεια πάει… διακοπές. Οι υψηλές τιμές ακολουθούν τους ταξιδιώτες σε νησιωτικούς προορισμούς, καθώς σύμφωνα με φωτογραφίες που έστειλαν καταναλωτές στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος ήδη παρατηρούν αυξημένες τις τιμές στα ράφια.

Οι τιμές στα νησιά, λόγω και των μεταφορικών επιβαρύνσεων κινούνται υψηλότερα από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά οι καταναλωτές καταγγέλλουν πως οι διαφορές είναι “αστρονομικές”, καθώς σε κάποια προϊόντα βρήκαν υπερδιπλάσιες τιμές.

Δείτε φωτογραφίες που έστειλαν οι καταναλωτές από νησιωτικούς προορισμούς με τις τιμές… να “ζαλίζουν”:

 

Οι τιμές σε σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ σε νησιά

Οι τιμές σε σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ στην Αττική:

Μέγιστο περιθώριο κέρδους

Όπως ανέφερε η Realnews της Κυριακής (9/7)  η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να επεκτείνει το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας σε βάρος των καταναλωτών. Πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ τα τελευταία δύο χρόνια. Ετσι, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένες να πωλούν τα προϊόντα τους με περιθώριο κέρδους που δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο τα διέθεταν την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε και ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση. Το ίδιο ισχύει και για τα πρατήρια καυσίμων, τα οποία θα πρέπει να διατηρήσουν τα ίδια περιθώρια κέρδους. Η επέκταση του μέτρου κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Μπαράζ ελέγχων

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς, από την παραγωγή μέχρι την εμπορία και την πώληση των προϊόντων, θα προχωρήσουν οι ελεγκτικές Αρχές, με στόχο την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Οι έλεγχοι θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής που θα ασκήσει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο να αποφευχθούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλουν τόσο η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πλέον, με σύμμαχο την τεχνολογία και ειδικότερα την τεχνητή νοημοσύνη, οι ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις μεταβολές τιμών σε χιλιάδες προϊόντα σε καθημερινή βάση. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η «R», η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις τιμές σε περισσότερα από 60.000 προϊόντα και υπηρεσίες σε καθημερινή βάση. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση δυναμικών κλάδων της οικονομίας, όπως είναι αυτοί του γάλακτος, των απορρυπαντικών και πολλών άλλων. Το προσεχές διάστημα οι έλεγχοι αναμένεται να αυξηθούν και να διευρυνθούν σε ακόμη περισσότερους κλάδους, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση της αγοράς.

Exit mobile version