Quantcast
Handelsblatt: Σήμερα η Ελλάδα πληρώνει την ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Σήμερα η Ελλάδα πληρώνει την ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

‘Εφθασε η ημέρα που όλοι περίμεναν με μεγάλο φόβο. Η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί από την ΕΚΤ για να την αποπληρώσει τη δόση. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ευρωπαϊκή βοήθεια αναφέρει η Handelsblatt.

Η Ελλάδα έχει φτάσει στο οικονομικό όριο που μπορεί αντέξει. Η Δευτέρα είναι η ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΚΤ 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων.

Επιπλέον, η Αθήνα πρέπει να καταβάλει και σε άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης 700 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ολοκληρώσει το νέο πακέτο διάσωσης με τους ηγέτες της ευρωζώνης και να πείσει τους ‘Ελληνες να αποδεχθούν τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που ακόμη και ίδιος είχε απορρίψει στο παρελθόν.

Με τις υποχρεώσεις της Αθήνας να λήγουν η 20η Ιουλίου αποτελεί μια ημερομηνία που ουσιαστικά «παίζονται» όλα ή τίποτα. Η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία τότε είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες και έτσι η χώρα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.

«Το θέμα της επιστροφής στην ΕΚΤ έχει ζωτική σημασία, διότι μια αποτυχία της Αθήνας να πληρώσει θα επηρεάσει την προθυμία της Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη έκτακτης ανάγκης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο Ken Wattret, οικονομολόγος της BNP Paribas στο Λονδίνο.

«”Όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολύ επώδυνη έξοδο από την νομισματική ένωση, η κυβέρνηση πραγματοποίησε ένα βήμα πίσω.» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.