Βίαιες θα μπορούσαν να ήταν οι αντιδράσεις της χρηματιστηριακής αγοράς σε ένα Grexit εκτιμά η Handelsblatt επισημαίνοντας πως ένα απρόσμενο κραχ θα δημιουργούσε απότομες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.
Επίσης αναφέρεται στο άρθρο πως σβήνει η ελπίδα για μια ταχεία λύση στη διαφορά του χρέους με την Ελλάδα. Μάλιστα επισημαίνεται με έμφαση πως οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πιθανού Grexit ενώ όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν προχωρούν εξαιτίας του φόβου.
Το δράμα του ελληνικού χρέους έχει υπό έλεγχο και το Γερμανικό χρηματιστήριο. Ο Dax έπεσε κάτω από τις 11.000 μονάδες και η νευρικότητα είναι πολύ μεγάλη.
«’Ενα Grexit θα οδηγούσε τις χρηματοπιστωτικές σε νέος έδαφος», λέει ο Marcel de Gavarelli, διαχειριστής επενδύσεων στην Laureus, θυγατρική της Sparda-Bank. Ειδικά για τα «νέο έδαφος» επισημαίνεται ότι ερμηνεύεται ως αβεβαιότητα, και η αβεβαιότητα δεν αρέσει χρηματιστές.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο της διαφοράς του χρέους και πάλι.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προτρέπει την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο η απόπειρα διαμεσολάβησης από τον επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέτυχε.
Οι συνομιλίες θα εισέλθουν μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πάλι, όταν υπάρχουν νέες προτάσεις από την Αθήνα.
Περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο Eurogoup το οποίο είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Πέμπτη.
Στις 30 Ιουνίου, το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εκπνέει και χωρίς συμφωνία η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.
Επίσης στο τέλος Ιουνίου η Αθήνα πρέπει να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Ο χρόνος για μια συμφωνία είναι κοντά και διαφαίνεται μια λύση στον ορίζοντα ωστόσο ο Philipp Dobbert δεν πιστεύει ότι έρχεται το Grexit. «Γνωρίζουμε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού αλλά αυτό γίνεται εδώ και χρόνια», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Quirin.
Σε περίπτωση που τελικά έρθει το Grexit, ο Gavarelli αναμένει ακόμα πιο σημαντικές διακυμάνσεις από ό, τι σήμερα και μεγάλες απώλειες σε πολλά τμήματα της αγοράς κεφαλαίων.
«Οι αγορές μετοχών είναι πιθανό να προβούν σε περαιτέρω διόρθωση και οι αποδόσεις και τα ασφάλιστρα κινδύνου να συνεχίζουν να αυξάνονται στα ομόλογα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η αγορά ομολόγων ως ασφαλές καταφύγιο» θα οφελήσει χώρες όπως η Γερμανία εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.
Ο Gavarelli ωστόσο παραδέχεται ότι η ζώνη του ευρώ είναι τώρα τοποθετείται πολύ καλύτερα από ό, τι πριν από λίγα χρόνια στην αρχή της κρίσης του ευρώ.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ελάχιστα κρατικά ομόλογα από την Ελλάδα», αναφέρει.
Επιπλέον, οι καθιερωμένοι μηχανισμοί ασφαλείας όπως το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ESM και EFSF θα μπορούσε να συμβάλουν στη σταθεροποίηση.
Επίσης ο Frank Naab τονίζει με έμφαση πως: «Δεν υπάρχει ούτε αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά ούτε και παρατεταμένη αναταραχή στον ευρωπαϊκό Νότο. Οι οικονομικές συνέπειες ενός Grexit για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται διαχειρίσιμη.».