Handelsblatt: «Πάσχει» το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας

Μπορεί η Ελλάδα να ζητά περισσότερα δισεκατομμύρια σε ενισχύσεις από τους δανειστές αλλά ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται ακόμα το συνταξιοδοτικό σύστημα και δεν έχει παρουσιάσει προτάσεις για την μεταρρύθμισή του αναφέρει η Handelsblatt. Κάτι τέτοιο επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα θα ισοδυναμούσε με περαιτέρω μειώσεις…

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τάσσεται κατά των περικοπών στις συντάξεις καθώς εκτιμά πως έχουν μειωθεί 50% την περίοδο 2010-2014 και δεν μπορεί να τις μειώσει περαιτέρω σύμφωνα με άρθρο του στην Tagesspiegel.

Το πρόβλημα δεν έγκειται στις δαπάνες αλλά στα έσοδα. «Ποιος λέει πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για τους μισθούς, τις συντάξεις των Ελλήνων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας επικρίνοντας ως ψευδείς και ατελείς τέτοιες αναφορές.

«Το μήνυμά μου λέξη είναι η διόρθωση ενός δημοφιλούς μύθου.» Ωστόσο, οι χρηματοδότες θεωρούν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ότι το μερίδιο των συντάξεων και των συντάξεων των δαπανών αυξήθηκε απότομα σε 16,2% το 2013 προέρχεται από το γεγονός ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είχε συρρικνωθεί σε αυτό το διάστημα, και όχι σε υψηλότερες πληρωμές, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είσοδος βρίσκεται στη χώρα του στα 64,4 χρόνια για τις γυναίκες και 64,5 χρόνια για τους άνδρες τα ίδια επίπεδα πο υπάρχουν και στη Γερμανία.

Οι απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρύθμιση του του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» η εκταμίσευση πολλών δισεκατομμυρίων από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης το οποίο λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα περιλαμβάνει:

– Ακόμη και σήμερα, μπορεί στην Ελλάδα οι μητέρες που απασχολούνται στο Δημόσιο, είναι 50 ετών και δεν έχουν το όριο ηλικίας για να συνταξοδοτηθούν αλλά έχουν 25 χρόνια εργασίας και ανήλικο τέκνο λαμβάνουν σύνταξη.

– Υπάρχουν 13 διαφορετικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Σε κάθε ένα από αυτά υπάρχει «κενά» για το τί ισχύει στο θέμα της συνταξιοδότησης αναφέρει στην Handelsblatt ο δικηγόρος ειδικός σε συνταξιοδοτικά ζητήματα Γιώργος Σταματόπουλος.

 

Exit mobile version