Τρίτη 30 Ιουνίου, ώρα 18:00 στην Ουάσινγκτον και επήλθε το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καθώς μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν τακτοποίησε τις οφειλές της στο ΔΝΤ αναφέρει η Handelsblatt.
H ελληνική κυβέρνηση δεν κατέβαλε τη δόση ύψους 1,54 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και μάλιστα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν έφθασε ούτε cent από την Αθήνα».
Η Ελλάδα κατατάχθηκε επισήμως στα αποτυχημένα κράτη μαζί με τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και το Ιράκ.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πληρωμή, η οποία οφειλόταν στην Ελλάδα, δεν έχει ληφθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Κριστίν Λαγκάρντ.
Πριν από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, έφθασε στο ΔΝΤ υποβολή αίτησης για την αναβολή των πληρωμών.
Το Ταμείο θα ασχοληθεί «εν ευθέτω χρόνω» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Η τελευταία χώρα που είχε τόσο υποβάλει αίτηση, ήταν Νικαράγουα ήταν στη δεκαετία του ’80.
Δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες
Εφ ‘όσον η καταβολή της δόσης δεν διευθετηθεί, η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει καμία περαιτέρω βοήθεια από το ΔΝΤ.
Στο τέλος μιας διαδικασίας δύο ετών, η οποία προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου, ο αποκλεισμός της Ελλάδα από το ΔΝΤ είναι πιθανή.
Αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε: Αυτό το επίπεδο της κλιμάκωσης είναι προς το παρόν μόνο μια θεωρητική δυνατότητα, απέχει πολύ από το να έχει επιτευχθεί.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταστράφηκε η εμπιστοσύνη, το ΔΝΤ θα προσπαθήσει πρώτα να συλλέξει τα χρέη σε συνεργασία με τις αρχές της Αθήνας.
Άμεση οικονομική επίπτωση δεν έχει η χρεοκοπία. Παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα από το ΔΝΤ, η Αθήνα θα πρέπει κατά τους προσεχείς μήνες, να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να λάβει νέα δάνεια.
Το ίδιο το ΔΝΤ απλά κάνει λόγο για «μη πληρωμή της δόσης»…