Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Bundestag σχετικά με το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα αναφέρει η Handelsblatt θέτοντας τέσσερα ερωτήματα στα οποία αναζητά τις απαντήσεις…
Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως σήμερα τα μέλη της γερμανικής βουλής αποφασίζουν για τα χρήματά μας.
Τουλάχιστον θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες για την απόφασή τους όπως κάνουν οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει! Αντ’ αυτού γίνεται πολύς λόγος, χωρίς νόημα. Η αλήθεια είναι νεφελοποιημένη και λυγισμένη.
Τέσσερις ερωτήσεις που θα θέλαμε απαντήσεις μένουν αναπάντητες.
Υπάρχει το πρώτο πραγματικά προφανές ερώτημα. Όταν πηγαίνω στο κατάστημα, το πρώτο πράγμα που κοιτάω είναι η τιμή. Θέλω να ξέρω. Πόσα χρήματα είναι στην πραγματικότητα το σημερινό πακέτο βοήθειας; 86 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η γρήγορη απάντηση. Η αναλυτική είναι πιο περίπλοκη. Στο ποσό των 86 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις…
Αυτό είναι σαν να αγοράζετε ένα αυτοκίνητο και να αφαιρούν τα έσοδα από την πώληση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τους από την τιμή αγοράς. Ποιος το έχει κάνει αυτό, γνωρίζοντας πόσο μπορεί να υποτιμηθεί η τιμή.
Τα πράγματα γίνονται περισσότερο περίπλοκα όταν πρόκειται για το γερμανικό μερίδιο.
Ένα δάνειο το οποίο δεν θα πρέπει να εξοφλείται, μέχρι νεωτέρας, είναι ένα δώρο. Ενεργεί σαν μια ελάφρυνση του χρέους και η χρέωση περνά στους δανειστές οι οποίοι αν τα επένδυαν αλλού θα είχαν κέρδη.
Η ελάφρυνση του χρέους δεν πρέπει να δοθεί διότι το υποσχέθηκε η Καγκελάριος μας.
Το δεύτερο ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Ποιοι συμμετέχουν στη διάσωση; Οι πιο σημαντικοί χορηγοί προς την πλευρά των χωρών της ζώνης του ευρώ θα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν πρέπει να κοιτά τους ψηφοφόρους, έτσι ώστε να έχει επίσης λιγότερα προβλήματα με την αλήθεια.
Απαιτεί τόσο ξεκάθαρα αυτό που η Μέρκελ δεν μπορεί να προφέρει: ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, χωρίς την οποία η χώρα δεν θα ορθοποδήσει.
Εάν η απαίτηση αυτή δεν πραγματοποιηθεί, τότε το ΔΝΤ δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ.
Το σαφές μήνυμα νεφοποιείται στη γερμανική συζήτηση.
Το ΔΝΤ δεν ήταν στην πρώτη δόση της τρίτης δέσμης μέτρων, στέλνοντας το σύνθημα στο Βερολίνο…