Handelsblatt: Οι δανειστές ζητούν ΦΠΑ 23% σε ξενοδοχεία και εστίαση

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα είναι αξιόπιστες και θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Επιπλέον, οι Έλληνες απέστειλαν στο ESM νέο αίτημα αναφέρει η Handelsblatt.

Eν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μέχρι σήμερα Πέμπτη η Αθήνα θα υποβάλει προτάσεις για «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για μια δίκαιη και λειτουργική λύση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν κλειστές μέχρι την επόμενη Δευτέρα, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας.

Παράλληλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα συνοδεύθηκε από αποδοκιμασίες αλλά και από χειροκροτήματα τη στιγμή που υπόσχονταν πως θα καταθέσει νέες προτάσεις.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ένα τρίτο πρόγραμμα δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – με θητεία τριών ετών.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω της επιστολής του προς τον ESM δικαιολογεί το αίτημά του για βοήθεια, αναφέροντας πως η Ελλάδα «θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του χρέους της και θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η Αθήνα είναι έτοιμη να δώσει ανταλλάγματα για τα δάνεια, «ακριβώς στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθούν μια σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων για την φορολογία και τις συντάξεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Οι δανειστές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των δαπανών για συντάξεις και περιορισμένη πρόσβαση στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ζητούν επίσης για την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ξενοδοχεία αλλά και για τον επιτιτιστικό τομέα.

Το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα έληξε στα τέλη Ιουνίου, όταν η Αθήνα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τα μέτρα λιτότητας με τους πιστωτές. Στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής το «’Οχι» έλαβε πάνω από 61% ωστόσο η Ελλάδα απειλείται από χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση αλλά και έξοδο από το ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατητηρήσει αμετάβλητο τον ELA τη στιγμή που το χρηματοδοτικό πλαίσιο έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν κλειστά από τις 28 Ιουνίου και οι ‘Ελληνες μπορούν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις μέχρι 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε ακόμη μία έκκληση για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Εκτός από την εξοικονόμηση και μεταρρυθμιστικά μέτρα αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ΔΝΤ η Ελλάδα χρειάζεται τα επόμενα τρία χρόνια ενισχύσεις ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ…

 Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

 

Exit mobile version