Οι πιστωτές απαιτούν μεταρρυθμίσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Ωστόσο πολλές απαιτήσεις χρειάζονται χρόνο ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τη στιγμή που οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες της Αθήνας αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ αναφέρει η Handelsblatt.
Παράλληλα χθες η Ελλάδα καθυστέρησε ακόμη μία δόση 456 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Αθήνας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ανέρχονται πλέον στα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ τις επόμενες εβδομάδες θα εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα παράτασης προθεσμίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν μιλήσει σχετικά με την στρατηγική αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους. Ο Β. Σόιμπλε έχει ήδη προτείνει τη χρήση γραμματίων ώστε να κρατηθεί οικονομικά στη ζωή η Ελλάδα.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup σχετικά με μια χρηματοδότηση-γέφυρα ο Σόιμπλε πρότεινε να χρησιμοποιηθούν IOUs από την Αθήνα εξυπηρετήσει μέρος των εγχώριες υποχρεώσεις πληρωμών της.
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά από επιλογές για ένα δάνειο γέφυρα προς την Ελλάδα. Ωστόσο η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη καθώς ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς ένα παράλληλο νόμισμα.
Τα IOUs μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής, όπως λογαριασμούς ή μισθούς. Για το εξωτερικό χρέος δεν είναι κατάλληλα.
Πάντως στις 20 Ιουλίου λήγουν ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ…
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν χθες μια σειρά επιλογών. Όπως αναφέρει η Handelsblatt μεταξύ των επιλογών είναι να ενεργοποιηθεί ξανά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) το οποίο διαθέτει ακόμη 11,5 δισεκ. ευρώ.
Επειδή όμως πρόκειται για χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ για την αποδέσμευσή τους. Ήδη η Βρετανία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τους τόκους από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Το ποσό για το 2014 και το 2015 φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ.
Επίσης ένα ενδεχόμενο θα ήταν κάποιες χώρες να δώσουν διμερή δάνεια, με πιθανή υποψήφια να είναι κυρίως η Γαλλία.
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr