Handelsblatt: Η Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τρόπο

Άρθρο σχετικά με τη στάση της Ευρώπης αλλά και ειδικά της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα η Handelsblatt.

Η πρόσφατη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ. «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος» δείχνει ότι η καγκελάριος «θέλει να σώσει την Ελλάδα υπό όλες τις συνθήκες άσχετα, από το πόσο τη δυσκολεύει ο Τσίπρας με το αντιδραστικό στιλ του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα διερωτάται για ποιο λόγο η Μέρκελ, που συνηθίζει να μην κλείνει παράθυρα και να αφήνει όλες τις επιλογές ανοιχτές, επιλέγει στην περίπτωση της Ελλάδας να δεσμευτεί κατά κάποιον τρόπο.

Ο Γιαν Χίλντεμπραντ παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια: «Μπορεί πολλοί οικονομολόγοι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζουν συνεχώς ότι η χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τρομάζουν πια, αλλά η καγκελάριος δεν είναι πρόθυμη να διαπιστώσει εάν οι ειδικοί έχουν δίκιο ή αν κάνουν λάθος, όπως στην περίπτωση της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers, η χρεοκοπία της οποίας συντάραξε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας».

Η δεύτερη πιθανή εξήγηση, κατά τον αρθρογράφο, μπορεί να είναι η επιθυμία της γερμανίδας πολιτικού να επιδείξει διάθεση συμφωνίας, προκείμενου να απομακρύνει το ζήτημα της ευθύνης από την Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Όποιοι και να είναι λόγοι, επισημαίνει ο Χίλντεμπραντ, αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια εκβιασμού της Ευρώπης από την Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα θα έπρεπε να ακολουθεί τους κανόνες, όπως όλα τα μέλη, πρωτίστως για να μην υπάρξουν μιμητές.

Exit mobile version