Της Αργυρώς Μαυρούλη
Καθολικές, σχεδόν, διαστάσεις προσλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες η αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύουν οι δανειστές για το σχέδιο Κατρούγκαλου καθώς μετά την σωρεία αντιδράσεων που έχουν εκφράσει για το ασφαλιστικό, πλέον εμφανίζονται ανυποχώρητοι και στα μέτρα περιορισμού της αδήλωτης εργασίας.
Ενδεικτικό της στάσης τους είναι ότι κατά την διάρκεια των συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων με την διοίκηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όχι μόνο απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μείωση του προστίμου των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο στα 3.500 ευρώ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Εnikonomia ζήτησαν τον διπλασιασμό του στα 20.000 ευρώ. Μάλιστα οι δανειστές αξίωσαν με επιτακτικό τρόπο την είσπραξη των ποσών που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όπως προβλέπεται στο 3ο Μνημόνιο, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Γιάννης Σούκος πρότεινε μεταξύ άλλων την επιβολή κλιμακωτών προστίμων για την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, μειώνοντας το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ και υποχρεώνοντάς τους παραβάτες εργοδότες να προσλάβουν τον ανασφάλιστο εργαζόμενο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι επιχειρηματίες θα συνετιστούν, ενώ τα «λογικά» πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα μπορούν να εισπραχθούν από το Σώμα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό των προστίμων που εισπράττονται δεν ξεπερνά το 20%, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρηματιών στρέφονται στην δικαστική οδό με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση η δίκη να τελεσιδικήσει μετά από 15 χρόνια.
Από την πλευρά τους, οι δανειστές απορρίπτουν την επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας την αύξηση του προστίμου στα 20.000 ευρώ. Πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του ILO.