Η συμφωνία κρίνει τη σύνθεση της κυβέρνησης

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Μια επώδυνη συμφωνία, εφόσον τελικά επιτευχθεί και εφόσον περάσει από τη Βουλή, θα αποτελέσει την θρυαλλίδα για έναν «θερινό ανασχηματισμό», στον οποίο θα αναγκαστεί να προσφύγει προώρως ο πρωθυπουργός.

Οι αλλαγές που απαιτούνται από τους δανειστές π.χ. στο ασφαλιστικό, ακόμα και αν δεν υιοθετηθούν στο σύνολό τους, αλλά σε επιμέρους σημεία, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να υλοποιηθούν από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Στρατούλη, που ακόμα και σήμερα επιμένει πως θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή η κατάργηση του νόμου για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Το ίδιο δύσκολη θα είναι η εξέλιξη και για τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Ρωμανιά, που στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, υποστήριζε ότι οι αναλογιστικές μελέτες έγιναν με λάθος στοιχεία και με τα σωστά στοιχεία θα έπρεπε να αυξηθούν.

 

Η «ναυμαχία» για τον ΟΛΠ

 

Στο μεγάλο λιμάνι γίνεται ήδη η πρώτη ενδοκυβερνητική «ναυμαχία», καθώς η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ, ξεσηκώνει ήδη τεράστιες αντιδράσεις.

 «Πώς να επιτρέψω κάτι τέτοιο, δεν θα μπορώ μετά να περπατήσω στον Πειραιά», φέρεται να δήλωσε, σε κάποια εκ των συσκέψεων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Δρίτσας (και υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης με τον ΣΥΡΙΖΑ) εξετάζει και το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι και όλοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Α΄ και Β΄ Πειραιά, με τον Στάθη Λεουτσάκο να χαρακτηρίζει στη συνεδρίαση της ΠΓ ως «θατσερικού τύπου» την ιδιωτικοποίηση που επιχειρείται -γεγονός που καθιστά πιο δύσκολες τις αποφάσεις των υπουργών που εκλέγονται στο μεγάλο λιμάνι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα σε μια ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα το έχουν όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται στον Πειραιά, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υπόθεση να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» της Κουμουνδούρου.

 

Η προειδοποίηση του υπουργού Εργασίας

 

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να έχει και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να αποδεχτεί την αξίωση των δανειστών να παγώσουν ή και να ανακληθούν τα νομοσχέδια για τα εργασιακά.

 «Το νομοσχέδιο που επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις στην προ Μνημονίου κατάσταση έχει ευρύτερη πολιτική σημασία και βαρύτητα για την κυβέρνησή μας και άρα, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης, με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

 

«Κόλαφος για την Δημοκρατία», λέει ο Κατρούγκαλος

 

Αντιθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος φρόντισε να προλάβει να περάσει όλα τα νομοσχέδια από τη Βουλή.

Το πρόβλημά του θα είναι μεγάλο, στην περίπτωση που αναγκαστεί, πάντως, να πάρει πίσω κάποιο νομοθέτημα.

«Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορώ να παραμείνω, αλλά αυτό επί Τσίπρα δεν θα συμβεί. Εξάλλου, δεν θα αποτελεί μια τέτοια κίνηση κόλαφο για τον υπουργό, θα αποτελεί κόλαφο για τη δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος στο Real.gr.

 

Οι σκέψεις στην Πλατφόρμα για παραιτήσεις

 

Ενδιαφέρον έχει και αν οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας αποφασίσουν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, σε περίπτωση μιας κακής συμφωνίας, έστω και αν δεν αποφασίσουν να την καταψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Αριστερή Πλατφόρμα διαθέτει 4 στελέχη στην κυβέρνηση, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Χουντή, Άμυνας Κώστα Ήσυχο και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη.

 

Οικονομικό επιτελείο

 

Στο επίκεντρο του ανασχηματισμού αναμένεται να βρεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ερώτημα αν θα παραμείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τον επιστήθιο φίλο του Ευκλείδη Τσακαλώτο να διεκδικεί θέση, ενώ στην πορεία αναμένεται να ισχυροποιηθεί και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Πηγή: real.gr

Exit mobile version