Η συμφωνία και oι απαιτήσεις των δανειστών «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Η πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης αλλά και διαφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους, η πρόταση των 47 σελίδων της ελληνικής πλευράς και οι απαιτήσεις των δανειστών βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό», με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Πάντα πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Η μη συμφωνία είναι προς βλάβη και των δύο πλευρών. Εφόσον επικρατήσει η λογική και γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, κυρίως από την μεριά των εταίρων μας, γιατί εμείς έχουμε εξαντλήσει τα περιθώριά μας, θα έχουμε συμφωνία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος και σημείωσε ότι «η συμφωνία ή θα είναι τίμια ή δεν θα υπάρξει».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η αισιοδοξία της κυβέρνησης έγκειται στο ότι είναι προς το συμφέρον και των εταίρων να υπάρξει συμφωνία.

Σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων, σημείωσε ότι έχει πολλά επώδυνα χαρακτηριστικά. «Δεν θέλουμε να πάρουμε νέα δανεικά, γιατί αυτό θα σημαίνει νέο μνημόνιο. Άρα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες του κράτους μας», είπε.

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι «δεν είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας, είμαστε εναντίον της διαπλοκής. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για τις ευθύνες της ΝΔ και τις κατηγορίες ότι άφησε την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, με προθεσμία δύο μηνών, τόνισε:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που σήκωσε ένα τεράστιο φορτίο από τον Μάιο του 2012 και οδήγησε την χώρα πραγματικά στο ξέφωτο. Όλο αυτό το πλαίσιο εξελίχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς έπρεπε να πάμε στην 5η αξιολόγηση κάτω από ένα ασφυκτικό περιβάλλον και μία αντιπολίτευση ανεύθυνη, η οποία αποδομούσε καθημερινά την όποια προσπάθεια κάναμε ως κυβέρνηση».

«Η πρόταση της κυβέρνησης έχει λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα και καταφέρνει να είναι πιο υφεσιακή από την πρόταση των δανειστών» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης και τόνισε ότι σε περίπτωση που συμφωνηθούν αυτά τα μέτρα, θα εξαφανιστούν οι επιχειρήσεις και θα αυξηθεί η ανεργία.

Ωστόσο, τόνισε ότι το κόμμα του θα πρέπει να ψηφίσει την όποια συμφωνία: «Βεβαίως και πρέπει να την ψηφίσουμε. Αν η συμφωνία φέρει 1,5 εκατ. ανέργους, η μη συμφωνία θα φέρει 2 εκατ. ανέργους. Υπάρχουν δύο επιλογές, της ύφεσης και της καταστροφής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, δήλωσε ότι μία από τις μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τέσσερις μήνες μετά «δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται ότι δικαιώνεται η πολιτική τους. Την πολιτική που γονάτισε την πλειοψηφία του λαού» και χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση και αυτή των δανειστών «Σκύλλα και Χάρυβδη».

«Το θετικό πρόσημο της κυβέρνησης για μια διαπραγμάτευση σκληρή που κάνει από την πρώτη ημέρα, η κοινωνία της το δίνει απλόχερα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος και σημείωσε ότι «oι δανειστές μας αρνούνται να δώσουν κάποιες ανάσες. Όλοι το έχουμε καταλάβει, ούτε λίγο ούτε πολύ μας βάζουν στο δίλημμα “τι θάνατο θέλετε”».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, σε ερώτηση για το εάν υπήρχε άλλη επιλογή εκτός από τα μνημόνια, δήλωσε: «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Το μεγάλο λάθος που έγινε τότε ήταν ότι το θέμα δεν ετέθη στην κρίση του ελληνικού λαού ή δεν ετέθη με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 στη Βουλή». «Θέλουμε να υπάρξει μία θετική συμφωνία» είπε και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι είμαστε στις παραμονές μίας συμφωνίας. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε».

Σε παρέμβασή του «στον ενικό», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, δήλωσε: «Δεν βλέπω ότι γινόταν κάποια διαπραγμάτευση, η απόσταση ανάμεσα στις δικές μας προτάσεις και των εταίρων είναι τεράστια» και τόνισε πως το e-mail Χαρδούβελη είναι ηπιότερο από τις 47 σελίδες της κυβέρνησης.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

Μέρος Α’

 

Μέρος Β’

Exit mobile version