Η Quadriga προειδοποιεί: Περισσότερα χρήματα σημαίνει περισσότερα μέτρα

Του Τάσου Δασόπουλου


Εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από το νέο δάνειο τουλάχιστον 25 δις ευρώ χρειάζεται μέχρι και Οκτώβριο η οικονομία ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις χρέους και να στηρίξει τις εμπορικές τράπεζες, φέροντας πιο κοντά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Οι δανειακές υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου φτάνουν περίπου τα 9,2 δις ευρώ . Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθούν και τα 7,1 δις ευρώ από το βραχυπρόθεσμο δάνειο του EFSM που πήρε η Ελλάδα στις 19 του μήνα για να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους (3,4 δις ευρώ) της δύο καθυστερούμενες δόσεις από το ΔΝΤ ύψους 2 δις ευρώ και 900 εκ ευρώ τόκους .

Παράλληλα χρειάζεται άμεσα την ενίσχυση των τραπεζών ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και να αίρονται σιγά – σιγά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν πλέον ζωή ένα ολόκληρο μήνα αφού επιβλήθηκαν στις 28 Ιουνίου. Ως πρώτο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η εκταμίευση των πρώτων 10 δις ευρώ που θα διατεθούν από το νέο δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το δάνειο αυτό είναι εντελώς απαραίτητο για να απελευθερωθούν οι τραπεζικές εργασίας και να αρχίσει η αύξηση της ρευστότητας στις τράπεζες . Δεν μπορεί όμως να γίνει πριν τον Οκτώβριο οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα τεστ κοπώσεως ( stress test ) που θα υποβληθούν με διαδικασίες εξπρές οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου .

Οι πρώτες δύο μέρες της συγκέντρωσης στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια της … Quadriga όπως «Βάφτισε» ο πρόεδρος της Commission κ, Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ την νέα ομάδα των θεσμών που αξιολογούν την οικονομία είναι μάλλον απογοητευτική .

Η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από ότι το αναμένονταν αφού αναμένεται να παρουσιάσει για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πλεονάσματος πρωτογενές έλλειμμα ενώ η οικονομία θα ξαναγυρίσει σε ύφεση . Περισσότερα χρήματα περισσότερα μέτρα

Η ανάγκη υψηλής κε των προτέρων χρηματοδότησης θα φέρει μοιραία την Κυβέρνηση ενώπιων νέο διλημμάτων για την υιοθέτηση μέτρων που είχε κάνει σημαία της αντιμνημονιακής της στρατηγικής .

Με δεδομένο ότι περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα θα δημιουργούσαν ακόμη περισσότερη ύφεση οι κκ Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ) Ράσμους Ρίεφερ ( ΕΚΤ ) Νικολό Τζιαμαρόλι ( ESM ) και η κυρία της παρέας κ. Nτέλια Βελκουλέσκου ( ΔΝΤ ) που θα έχουν απαρτία σήμερα στην Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν ξανά το θέμα των σκληρών μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν στο δεύτερο μνημόνιο ζητώντας πολλά από αυτά να εφαρμοστούν εδώ και τώρα Σε αυτά περιλαμβάνονται

1 Οι αλλαγές στα εργασιακά με την νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου .

2 Οι αλλαγές στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών . Δηλαδή η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι με την κατάργηση του προνομιακού καθεστώς στο γάλα την απελευθέρωση της πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές

3 Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

4 Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

5 Η κατάργηση όλων των αντιμνημονιακών νόμων με δημοσιονομικό κόστος ή η εύρεση ισοδύναμων . Την πρόβλεψη επίσης ισοδυνάμων μέτρων για τον ισοσκελισμό της απώλειας που θα έχει ο προϋπολογισμός από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίνονται παράνομες οι περικοπές που έγιναν στην συντάξεις από το 2012 .

6 Η ολοκλήρωση των αλλαγών του ασφαλιστικού με την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ορισμός του πέναλτυ ανάλογα με την αύξηση των ορίων ηλικίας .

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο η δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να δημιουργήσει έσοδα ύψους 50 δις ευρώ μέχρι και το 2023 από την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας .

Exit mobile version