H πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Αν και πριν από μερικές εβδομάδες λεγόταν από επίσημα χείλη ότι δεν θα «κολλήσει» στα ενεργειακά θέματα η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς οι θεσμοί επιμένουν να προχωρήσει άμεσα η πώληση (του 40% των) λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση φαίνεται και από τις αναφορές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα περί προώθησης μίας «πολιτικής λύσης» από την κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ ή «παρέμβασης του πρωθυπουργού» στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.
Οι θεσμοί εκτιμούν ότι η «ρίζα» του προβλήματος του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά είναι ο έλεγχος της ΔΕΗ στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της χώρας και πιστεύουν ότι μόνο μέσω της πώλησης μονάδων θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης στη λιανική αγορά κάτω από το 50% ως το 2020.
Επιπλέον, συνδέουν το θέμα της πώλησης μονάδων και με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στα λιγγνικά αποθέματα της χώρας.
Το «εργαλείο» των δημοπρασιών ΝΟΜΕ έχει περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ δεν μειώνεται αισθητά, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες. Όπως διαφαίνεται, θα υπάρξει συμφωνία με το ΥΠΕΝ για αύξηση των ετήσιων ποσοτήτων που θα δημοπρατούνται.
Επίσης, έντονες επιφυλάξεις επικρατούν σχετικά με την πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ για τη σύσταση χαρτοφυλακίων στην προμήθεια και πώληση τους στους εναλλακτικούς προμηθευτές.
Τελευταία γραμμή άμυνας για το ΥΠΕΝ είναι (ή ήταν) η χρονοκαθυστέρηση: Δηλαδή, ζητά από τους θεσμούς να αξιολογηθούν τα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (όπως τα ΝΟΜΕ) τον ερχόμενο Δεκέμβριο και όχι τον Ιούνιο ή τώρα.
Επίσης, θέλει να αποφύγει την αναφορά για ενδεχόμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο κείμενο της αξιολόγησης, κάτι όμως που κρίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι θεσμοί επιμένουν να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πώληση μονάδων, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του 2018. Οι σχετικές πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για διενέργεια market test τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε να διερευνηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς.


ΠΗΓΗ: energia.gr

Exit mobile version