Η ομάδα της Ευρωβουλής δεν θα επεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ θα συνεδριάζει 8-9 φορές το χρόνο, ενώ σκοπός της θα είναι η πραγματοποίηση ενός υπεύθυνου πολιτικού διαλόγου μέσω διαφανών διαδικασιών.
Σύμφωνα με το Euroactiv, στα τέλη Μαρτίου θα έρθει στην Ελλάδα η νέα ομάδα Εργασίας του Ευροκοινοβουλίου για τα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα με στόχο την αξιολόγηση των εργασιών της Τρόικας.
Στο πλαίσιο αυτό, ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του ΕΚ πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι εντυπώσεις μας είναι ανάμεικτες. Βλέπουμε τις τεράστιες προσπάθειες και βαθιές μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αλλά βλέπουμε όμως ότι χάθηκε πολύς χρόνος», δήλωσε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- ΕΛΚ) επικεφαλής της αποστολής, Burkhard Balz, επισημαίνοντας ότι «κάποια προηγούμενα επιτεύγματα έχουν τεθεί σε κίνδυνο από τη σημερινή κυβέρνηση».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μεταρρυθμίσεως του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα είναι φθάνουν το 10% του ΑΕΠ όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει μόλις το 2,5%. Τόνισε πάντως ότι η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι μια βιώσιμη λύση.
Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος (ΕΛΚ) τόνισε ότι υπάρχει καθολικός σεβασμός στις θυσίες του ελληνικού λαού, ωστόσο αυτές θα πρέπει να συνεχισθούν λόγω των χαμένων ευκαιριών. Όπως διευκρίνισε, η περίοδος Βαρουφάκη αντιμετωπίζεται πλέον αρνητικά από όλες τις πολιτικές τάσεις.
Σε ερώτηση της EurActiv.gr για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και την “βόμβα” Τόμσεν περί ανάγκης μειώσεως των συντάξεως και λήψη μέτρων έως και 9,5 δις ευρώ, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της εμπλοκής του Ταμείου στην διαδικασία.
Ο κ. Baltz αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ είναι αυστηρό, τόνισε ωστόσο ότι δεν του προκαλεί έκπληξη. Ο κ. Κύρτσος αναγνώρισε ότι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από το ΔΝΤ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χωρίζει την κυβέρνηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή. Η Ελλάδα να γίνει πιο συγκεκριμένη και το ΔΝΤ πιο ευέλικτο. «Το ΔΝΤ είναι αυστηρό, αλλά όχι δογματικό», κατέληξε ο ίδιος.