Η Φινλανδία πρωταθλήτρια κόσμου σε θέματα καινοτομίας

Διεθνές προβάδισμα σε θέματα καινοτομίας κατέχει η Φινλανδία, με τη χώρα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, διεθνώς, μεταξύ των πιο καινοτόμων κρατών του κόσμου. Ευρωπαϊκή καταγωγή έχει και η δεύτερη πιο καινοτόμος αγορά του πλανήτη, η Ελβετία, με την τρίτη θέση να ανήκει στο Ισραήλ. Η Ευρώπη διακρίνεται για τις επιδόσεις της σε θέματα καινοτομίας, καθώς από τις δέκα πιο δυναμικές αγορές του πλανήτη στο συγκεκριμένο τομέα, οι πέντε προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του “Global Competitiveness Report 2014-2015” του World Economic Forum, το οποίο αξιολογεί 144 χώρες με βάση τη δυνατότητα τους να παράγουν και να αξιοποιούν την καινοτομία.

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις πιο καινοτόμες οικονομίες του πλανήτη, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα των “πρωταθλητών κόσμου” στην καινοτομία.

 

Με την τεχνολογική καινοτομία να θεωρείται “κλειδί” για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη μιας οικονομίας, οι αγορές που ξεχωρίζουν, διεθνώς, για τις επιδόσεις τους είναι η Γερμανία στην έκτη θέση, η Σουηδία στην έβδομη, την Ολλανδία στην όγδοη, ενώ Σιγκαπούρη και Ταϊβάν συμπληρώνουν την κατάταξη των ισχυρών του κόσμου σε θέματα καινοτομίας.

Να σημειωθεί ότι η Φινλανδία διακρίνεται σε πολλές αξιολογήσεις, που αφορούν το ψηφιακό περιβάλλον και την καινοτομία, καθώς, για παράδειγμα, κατέχει και τον τίτλο της πιο συνδεδεμένης χώρας στον κόσμο, όσον αφορά τις κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις στο Ίντερνετ. Η χώρα, με 132 φορητές ευρυζωνικές συνδέσεις ανά 100 κατοίκους, διαθέτει, μάλιστα, μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών mobile internet σε σχέση με τον πληθυσμό της, διαπίστωση που ισχύει για άλλες έξι χώρες παγκοσμίως.

Τομείς
Η έρευνα “Global Competitiveness Report 2014-2015” του World Economic Forum αξιολογεί μια σειρά από παράγοντες, που συνθέτουν το καινοτόμο προφίλ μίας χώρας. Αυτοί σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ικανότητά τους να παράγουν καινοτομία, με το διαθέσιμο επιστημονικό δυναμικό, την ποιότητά του ερευνητικού δυναμικού και τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και ερευνητών.

Στην αξιολόγηση του “Global Competitiveness Report 2014-2015”  εξετάζονται, επίσης, οι επιδόσεις μιας χώρας στις εταιρικές επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και στη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και ιδιωτικών φορέων στο R&D.

Συστάσεις
Το World Economic Forum στην έκθεση του, προτρέπει τις οικονομίες, που δεν διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην καινοτομία, να εστιάσουν σε δομικές αλλαγές, ώστε να κινηθούν προς πιο παραγωγικές και στηριγμένες στη γνώση δραστηριότητες. Αυτό απαιτεί βελτιώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς, επίσης, μεγαλύτερες επενδύσεις σε δραστηριότητες που παράγουν γνώση, όπως σε Έρευνα και Ανάπτυξη.


Exit mobile version