Η επάρκεια των τραπεζών στο επίκεντρο της ΕΚΤ

Στους νέους όρους κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχει καταλήξει η ΕΚΤ, τους οποίους στέλνει υπό μορφή προτάσεων στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενημερωθούν και να υπάρξει ακολούθως μία «ήπια» διαβούλευση για τα τελικά επίπεδα στα οποία θα φθάσουν οι αντίστοιχοι δείκτες.

Στόχος της ΕΚΤ η αλλαγή του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Equity Tier 1, δηλαδή του κυρίαρχου «μέσου μέτρησης» της ικανότητας των τραπεζών να μπορούν να απορροφούν χωρίς προβλήματα τυχόν απώλειες με τις οποίες πιθανώς θα βρεθούν αντιμέτωπες.

Η ΕΚΤ εξέτασε την κατάσταση 123 τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της, ενώ οι τράπεζες μόλις λάβουν τις προτάσεις θα έχουν διάστημα δύο εβδομάδων προκειμένου να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις τους, οι οποίες, όμως, αφορούν αποκλειστικά τεχνικά θέματα.

«Οι αποφάσεις ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα. Οι τράπεζες έχουν ένα συγκεκριμένο deadline: ορίστε οι προτάσεις, ενημερώστε μας το αργότερο σε δύο εβδομάδες για τις απόψεις σας», αναφέρει πηγή της ΕΚΤ στο Reutrers.

Βάσει του προγραμματισμού η ΕΚΤ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της για το θέμα τον Νοέμβριο.

Exit mobile version