Την χαμηλότερη θέση στην δυτική Ευρώπη καταλαμβάνει η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα ως προς το θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έκθεσης της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index.
O δείκτης που καταρτίζεται σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή περίπου 900 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μια αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων, που επηρεάζουν την κοινωνικό-οικονομική ευημερία ενός ηλικιωμένου (όπως το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το περιβάλλον κ.λπ).
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αυτή συμπεριλαμβάνονται 96 κράτη που αξιολογούνται ως προς το θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Η Ελβετία είναι το καλύτερο μέρος για να γεράσει κάποιος, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση, πιο χαμηλά και από χώρες όπως η Κύπρος (30), η Αλβανία (53), το Μπαγκλαντές (67), η Μογγολία (72) και η Τουρκία (75) και την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν.
Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (86 χρόνια) συνεχίζει σήμερα να έχει η Ιαπωνία, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη.
Μάλιστα ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον επισημαίνει ότι: «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και στο 40,8% το 2050. Το προσδόκιμο ζωής ενός 60χρονου (πόσα χρόνια ακόμη αναμένεται να ζήσει) υπολογίζεται σε 24 χρόνια, ενώ το προσδόκιμο υγιούς ζωής σε 17,4 χρόνια».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22 η θέση ως προς τις καλύτερες επιδόσεις της στο πεδίο της υγείας των ηλικιωμένων και την 28η θέση ως προς την εισοδηματική ασφάλειά των ηλικιωμένων. Την 91η θέση έχει η χώρα ως προς τον τρόπο που διευκολύνει τη ζωή ενός ηλικιωμένου, ( δηλαδή πολύ χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας από τις μεταφορές (53%), την ασφάλεια (48%) και τις ελευθερίες (39%).
Tα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν ότι: Όσον αφορά στις κοινωνικές διασυνδέσεις, το 61% των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ελλάδα αναφέρει ότι έχει συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορεί να βασιστεί σε περίπτωση ανάγκης.
Το 48% των ηλικιωμένων δηλώνει ότι νιώθει ασφαλής να κυκλοφορήσει μόνος του τη νύχτα στη γειτονιά του ή γενικότερα στην πόλη του. Ακόμη στην 87η θέση της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα ως προς το πεδίο των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων λόγω του χαμηλού ποσοστού απασχόλησής τους (35,6%) και του μη υψηλού μορφωτικού επιπέδου τους (μόνο το 31% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).